Duel starih saigrača
0

Safet Sušić i Srečko Katanec nosili isti dres 16 puta

Piše: Fuad Krvavac
Sušić i Katanec u dresu Jugoslavije
Sušić i Katanec u dresu Jugoslavije
Na stadionu Arena Stožice večeras će na klupama reprezentacija Slovenije i BiH biti Srečko Katanec i Safet Sušić, nekadašnji saigrači u državnom dresu SFR Jugoslavije. Safet Sušić (1955.) i Srečko Katanec (1963.) odigrali su skupa čak 16 susreta u dresu bivše države u razdoblju od 1983. do 1990. godine.

Sušić je kao član Sarajeva i PSG-a nastupio 54, a Katanec 31 put igrajući za Olimpiju, Dinamo Zagreb, Partizan, Stuttgart i Sampdoriju. Prvi put su igrali skupa 12. novembra 1983. protiv Francuske na Maksimiru (0:0), a od državnog dresa oprostili su se zajedno pobjedom nad Dancima (2:0) na stadionu Idroetsparken u Kopenhagenu. Meč se odigrao 14. novembra 1990. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1992. u Danskoj, a selektor im je bio Ivica Osim.

Igrali su skupa na Evropskom prvenstvu 1984. u Francuskoj i Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji. Srečko Katanec je nastavio reprezentativnu karijeru u dresu Slovenije, za koju je nastupio pet puta. Bili su dobri saigrači i prijatelji tokom osam godina u istom dresu.

A, večeras će biti rivali, pobjedu žele i jedan i drugi, a ne bi bili nezadovoljni ni neriješenim rezultatom.

"Odlično smo sarađivali, bili smo dobri prijatelji tokom reprezentativnih okupljanja i nastupa. Pape je bio nenadmašan, bila je ljepota igrati sa njim. Bio je pravi virtouz s loptom. Šteta što u Italiji 1990. nismo stigli do polufinala Svjetskog prvenstva", rekao je Katanec o svom reprezentativnom saigraču.

"Nekako smo se lijepo slagali, družili, odlično igrali, a Srečko je bio izvanredan igrač, koliko sam dobrih lopti dobio od njega. A, igrali smo skupa protiv u tom razdoblju veoma jakih reprezentacija. S Francuskom smo igrali čak četiri puta. Bili smo skupa na dva prvenstva, Evropskom u Francuskoj i Svjetskom u Italiji", rekao je Safet Sušić.

A, igrali su zajedno protiv Velsa, Bugarske, Portugala, Španije, Belgije, Danske, Norveške, Škotske, Holandije, Kolumbije i Austrije, u Cardiffu, Splitu, Lisabonu, Lensu, Lyonu, Saint Etiennneu, Beogradu, Oslu, Zagrebu, Bolonji...

Zmajevi nisu nepoznanica selektoru Slovenije. U martu 2008. godine, Katanec je vodio reprezentaciju Makedonije u prijateljskom susretu na Bilinom Polju u Zenici. Bilo je 2:2, a tada je Zmajeve vodio Meho Kodro.