Sergej Barbarez za Sarajevo-x.com
0

"Sada je pravi trenutak za selektorski posao"

Razgovarao: Edin Isanović
"Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ono što mogu reći, naravno ako budem izabran, jeste da ću raditi profesionalno i korektno. Iako nemam trenerskog iskustva, znam dosta toga o nogometu".

Jedan od najozbiljnijih kandidata za selektora bh. nogometne reprezentacije je Sergej Barbarez. Za odabranu nogometnu vrstu BiH odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova. Ima entuzijazam, samopuzdanje i ljubav prema reprezentaciji, što je nužno. Jedan je od autoriteta bh. nogometa. Nije od onih koji u eter puštaju velike riječi i senzacionalističkim tonom najavljuju nove pohode. Pažljivo veže rečenice i nastoji biti čvrsto na zemlji. Kada smo počeli telefonski razgovor odmah je izgovorio:

"Zovu me sa svih strana, pitaju da li želim biti selektor BiH".

Šta ste im Vi odgovorili?

Svakome je čast kada dobije takvo priznanje da je uopšte u konkurenciji. Ni ja nisam iznimka. Uistinu sam sretan. Moj odgovor je već poznat. Dugo sam razmišljao i zaključio da je sada pravi trenutak za selektorski posao.

U anketi koja je trenutno na našem portalu Vi ubjedljivo vodite. Koliko Vam to znači?

Mnogo. Svaka podrška je dobro došla, a posebno se cijeni ona od običnih navijača. Svakako da me to veseli. Istakao bih da redovno čitam vaš portal.

Neki Vam prigovaraju da nemate iskustva?

Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ono što mogu reći, naravno ako budem izabran, jeste da ću raditi profesionalno i korektno. Iako nemam trenerskog iskustva, znam dosta toga o nogometu. Bilo je mnogo stručnjaka koji su bez ikakvog iskustva napravili sjajan rezultat u svojoj prvoj trenerskoj sezoni. To ne mora biti mjerilo.

Vi ste polaznik Centra za edukaciju trenera pri NSBiH. Dokle ste stigli sa dobivanjem profi-licence?

To je još u proceduri. Nastavit ću proširivati svoje nogometne vidike. Prema UEFA-inim pravilima sa te strane ne bi bilo nikakve prepreke za obavljanje ovog posla.

Da li već sada imate neke planove, naravno sve pod uslovom da budete i zvanično izabrani za selektora?

Svakako. U glavi imam nekoliko ideja koje bih pokušao sprovesti u djelo. Da li bi to polučilo rezultat, ne znam. Govoriti nešto unaprijed ne bi imalo smisla, nisam čovjek koji može predvidjeti budućnost.

Mnogi relevantni nogometni stručnjaci stalno apostrofiraju da imamo odličnu generaciju. Slažete li se sa tim?

Apsolutno. Imamo dobar tim. Mislim da bi bila prava šteta da ova generacija ne ode na jedno veliko takmičenje.

Možda ih Vi odvedete na EURO 2012.?

Da ne mislim tako, ne bih ni razmišljao o tome da budem na čelu reprezentacije.No, jasno je da garancija za rezultat nema. To niti jedan trener ne može obećati.

Već ste odabrali i saradnike?

Tako je. Bez njih se ne bih upuštao u ovakav projekat. Sada ne bih o imenima, jer to ne bi bilo korektno.

Pojedinci iz Izvršnog odbora NSBiH zamjerili su Vam što ste prije godinu i pol igrali utakmicu "Spasimo bh. fudbal". Komentar?

Već sam to prokomentarisao na način da neke stvari trebamo ostaviti iza sebe. Možemo i o tome razgovarati ako treba. Osnovno je da reprezentacija konačno izbori plasman na jedno takmičenje.