Kup konfederacija
0

SAD pobijedile Španiju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Sjedinjenih Država prvi su finalisti Kupa konfederacija u Južnoj Africi. S 2-0 su u polufinalnom ogledu pobijedili prvaka Europe, Španiju.

Velika serija španskih nogometaša je tako zaustavljena. Naime, do ovog ogleda u Mangaungu su Španjolci imali čak 15 pobjeda zaredom. Isto tako, da su ostali neporaženi protiv Amerikanaca postali bi novi rekorderi po broju ogleda u kojima su ili slavili ili odigrali remi.

No, Amerikanci im takvo što nisu dopustili, pa tako 35 utakmica bez poraza ostaje aktualni rekord kojeg drže Španjolci od 2006. do 2009., te Brazilci od 1993. do 1995. godine.

Nogometaši SAD-a tako su ponovili ono što je uspjelo Rumunjima 15. studenoga 2006. godine kada su u prijateljskom ogledu pobijedili Špance u gostima 1-0. Isto tako, Amerikanci su postigli Cassilasu dva pogotka, a posljednji kojima je to uspjelo bili su Grci koji su, također u prijateljskoj utakmici poraženi 2-3 (22. augusta 2007. godine).

Španija je bila bolja tokom polufinalnih 90 minuta, no Amerikanci su vješto koristili svoj prostor u napadu, te su se zasluženo probili u finale.

Sjajno se u 27. minuti Altidore zagradio od svog čuvara, te je zabio prvi pogodak na utakmici, makar je Cassilas dodirnuo loptu, ali ju je samo odbio do stative, a ona se od nje odbila u mrežu. Kod drugog pogotka Pique i ostali obrambeni igrači Španije su bili spori i neodlučni, a to je iskoristio Dempsey za 2-0 i rješenje pitanja pobjednika.

Između toga je Španija propustila brojne prilike, ali su Villa, Torres i svi ostali uporno promašivali svoje šanse.

Amerikanci će u finalu igrati protiv pobjednika iz ogleda Brazila i domaćina Južne Afrike.

Kup konfederacija, polufinale:

SAD - Španija 2-0 (Altidore 27, Dempsey 74)

Brazil - Južna Afrika (četvrtak)