Kvalifikacije za SP
0

SAD i Meksiko osigurali nastup u Južnoafričkoj republici

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Reprezentacije Meksika i Sjedinjenih Američkih Država osigurale su i teoretski, kolo prije kraja CONCACAF kvalifikacijske zone, nastupe na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

SAD je svoj nastup na SP-u osigurao gostujućom 3-2 pobjedom nad Hondurasom u San Pedro Suli.

Dvostruki strijelac za Amerikance bio je Conor Casey, a jednom je mrežu tresao Landon Donovan. S druge strane, za domaćine je dvostruki strijelac bio Julio Cesar de Leon.

Pobjeda je održala SAD na vrhu CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika) kvalifikacijske skupine, dok je Honduras pao na četvrto mjesto na listi, ono koje vodi u dodatno razigravanje s petom momčadi južnoameričkih kvalifikacija. Tri prva mjesta, podsjetimo, vode automatski na SP, a za osiguranje trećeg mjesta u posljednjem 10. kolu Honduras mora pobijediti na gostovanju Salvador i nadati se da Kostarika neće u posljednjem dvoboju pobijediti SAD u gostima.

Honduras čeka nastup na Svjetskom prvenstvu od 1982. godine.

Meksiko je na Azteca stadionu u Ciudad de Mexicu pobijedio Salvador 4-1. Za razliku od tvrdog prvog poluvremena u kojem se mreža tresla tek jednom u 25. minuti i to ona Salvadoraca nakon autogola Marvina Gonzaleza, u drugom su poluvremenu postignuta čak četiri gola. Strijelci za Meksikance bili su Cuauhtemoc Blanco, Francisco Palencia i Carlos Vela, dok je jedini gol za Salvador zabio Julio Martinez iz slobodnog udarca.

Zanimljivo je kako je utakmica kasnila s početkom nekih deset minuta zbog pčela koje su se okupile u roju oko gola Salvadora.

Na kraju kažimo i da je Rene Simoes, brazilski stručnjak i bivši izbornik Jamajke sa SP-a u Francuskoj 1998., debitirao pobjedom na klupi Kostarike. Slavili su Kostarikanci na domaćem travnjaku 4-0 protiv Trinidada i Tobaga, a najzaslužniji za osvajanje nova tri boda je Alvaro Saborio, napadač engleskog drugoligaša Bristol Cityja, strijelac dvaju golova.

Kostariki sada za siguran plasman na treće uzastopno Svjetsko prvenstvo treba pobjeda nad SAD-om u posljednjem kolu.

Srednje i sjevernoameričke kvalifikacije (CONCACAF) za SP, 9. kolo:

Meksiko – Salvador 4-1 (Gonzalez 25-ag, Blanco 71, Hernandez 84, Vela 90 / Martinez 88)

Kostarika – Trinidad i Tobago 4-0 (Bakr 26-ag, Centeńo 51, Saborio 62, 64)

Honduras – SAD 2-3 (Leon 47, 78 / Casey 55, 66, Donovan 71)

Redoslijed: 1. SAD 19, 2. Meksiko 18, 3. Kostarika 15, 4. Honduras 13, 5. Salvador 8, 6. Trinidad i Tobago 5