Poslije igračke karijere
0

Ryan Giggs bi volio biti selektor Walesa

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Legenda Manchester Uniteda Ryan Giggs otkriva kako bi po završetku igračke karijere volio biti selektor nogometne reprezentacije u svojoj zemlji.

Giggs bi vjerojatno teško mogao i sam pobrojati sve trofeje koje je osvojio s Manchester Unitedom. Međutim, s reprezentacijom Walesa, od koje se oprostio 2007. godine odigravši ukupno 64 utakmice, nikada nije izborio plasman na neko veliko takmičenje. Wales je 1958. godine posljednji puta bio sudionik na nekom velikom takmičenju, tada su igrali na Svjetskom prvenstvu.

  • Ukoliko ste igrali za svoju reprezentaciju, a želite se baviti trenerskim ili menadžerskim poslom, onda je selektorova dužnost krajnji cilj. Plasman na veliko takmičenje je veliko uzbuđenje za svakog navijača svoje zemlje. Ja mogu samo zamišljati kakvo je to tek uzbuđenje za igrače, jer nikad nisam iskusio veliki turnir – priča Giggs.

Smatra da je nogometnim uposlenicima u Walesu velika zadaća privoliti mlade na nogomet, a ne na konkurentski ragbi…

  • U Walesu se mladi lome između nogometa i ragbija. Kada bi imali priliku gledati velšku reprezentaciju na Euru ili Svjetskom prvenstvu, mnogi od njih sigurno bi se opredijelili za nogomet – dodao je Giggs, koji će ovoga mjeseca napuniti 36 godina.