Nogomet
59

Ruud van Nistelrooy okončao karijeru

Totalsport
Ruud van Nistelrooy (Foto: AFP)
Ruud van Nistelrooy (Foto: AFP)
Legendarni holandski napadač Ruud van Nistelrooy (35) objavio je kraj svoje sjajne karijere započete davne 1993. godine.

Malaga je u nedjelju na domaćem terenu La Rosalede pobijedila Sporting Gijon 1-0 i tako osvojila četvrto mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali u njima neće biti Van Nistelrooyja. Holandski centarfor najavio je mogućnost donošenja takve odluke još u februaru, a saopćio ju je na službenoj pressici po završetku utakmice protiv Sportinga.

"Dobro jutro svima. Hvala što ste došli na pressicu, hvala mojoj porodici i prijateljima. Jučer sam odigrao svoju posljednju profesionalnu utakmicu. Moj je veliki san bio igrati u Ligi prvaka s Malagom, ali za mene je vrijeme da kažem zbogom", rekao je Van Nistelrooy.

"Igranje na vrhunskom nivou natjeralo me na priznanje da sam dosegao svoj limit. Iako mi je teško zbog ovakve odluke, s druge mi je strane drago što sam je donio."

Tokom karijere Van Nistelrooy je branio boje Den Boscha, Heerenveena, PSV-a, Manchester Uniteda, Real Madrida, HSV-a i Malage od prošlog ljeta. Za holandsku reprezentaciju skupio je 70 nastupa i postigao 35 golova, a ukupno je u karijeri na učinku od 338 golova u 557 odigranih susreta.

Osvojio je pet ligaških naslova u tri različite zemlje, a naslov najboljeg strijelca osvajao je u dvije ponajbolje lige svijeta, Premiershipu (2002/03) i Primeri (2006/07), kao i Ligi prvaka u tri navrata (2001/02, 2002/03, 2004/05).