Blatter pun riječi hvale
0

Rusija na organizaciju SP-a 2018. troši 20 milijardi dolara

Totalsport
Vitalij Mutko (Foto: Arhiv)
Vitalij Mutko (Foto: Arhiv)
Prema riječima ruskog ministra sporta Vitalija Mutka, Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine koštat će državu 19.23 milijardi dolara...

U najvećoj zemlji svijeta turnir će se održati u 11 različitih gradova, od Kalinjigrada, luke na Baltičkom moru, do Jekaterinburga, lociranog u podnožju Urala u blizini evropsko-azijske granice.

Mutko, koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora SP-a, rekao je da je svota od 19.23 milijarde dolara skoro dvostruko veća od prvobitno predviđene svote za SP koju je spomenuo bivši ruski premijer, a danas predsjednik Vladimir Putin u trenutku kada je zemlji dodijeljena organizacija Mundijala u decembru 2010. godine.

"To nisu konačne brojke, ali može se reći da su gruba procjena", rekao je Mutko. Iz FIFA-e su ranije potvrdili da će se SP u Rusiji igrati u 11 gradova, Moskvi, St. Peterburgu, Kalinjingradu, Nižnji Novgorodu, Kazanju, Samari, Volgogradu, Saransku, Rostovu, Sočiju i Jekaterinburgu.

Na pitanje kada će stadioni u spomenutim gradovima biti izgrađeni i spremni za korištenje, Mutko je rekao: "Na pet arena radovi su u toku, u Moskvi, St. Peterburgu, Kazanju, Sočiju i Saransku. Sljedeće sedmice bi, mislim, trebali početi radovi u još četiri grada".

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter bio je pun pohvala na račun organizatora: "Jednu smo godinu ispred rasporeda. Ovo je novi pristup za organizaciju svjetskih prvenstava. S ovim pristupom već smo dogurali tako daleko, šest godina prije početka takmičenja".