FIFA odlučila
0

Rusija domaćin SP 2018, a Katar 2022.

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine organizirat će Rusija, a ono četiri godine poslije Katar, odlučeno je tajnim glasanjem članova Izvršnog odbora Svjetske nogometne federacije (FIFA) u četvrtak u Zürichu.

Rasplet je to kampanje za dobivanje domaćinstva najveće svjetske nogometne smotre koju su obilježili skandali. Mundijal se tako, nakon što će ga 2014. održati Brazil, vraća u Evropu, a potom seli na Arapski poluotok u jugozapadnoj Aziji.

Podsjetimo da su kandidati za SP 2018. godine uz Rusiju bili samostalno Engleska i udruženo Španija/Portugal, Holandija/Belgija. Isto su 2022. godine željeli Australija, Japan, Koreja i SAD, no ciljnu vrpcu u utrci za organizacijom prvi je presjekao Katar kojem je povjerenje ukazano uprkos velikim vrućinama koje u to doba u zemlji vladaju.

Objema zemljama organizacija SP-a povjerena je prvi put. Rusija je tako prva evropska zemlja koja će ga organizirati od 2006. (Njemačka), a Mundijal u njoj bit će jedanaesti u organizacije neke evropske države.

Katar će iskustvo za SP stjecati sljedeće godine kada će ta država biti domaćin Azijskog kupa. Do sada je Mundijal samo jednom održan u Aziji, bilo je to 2002. godine u zajedničkoj organizaciji Japana i Južne Koreje.

Spomenimo i uspjehe reprezentacija kojima je u četvrtak ukazano veliko povjerenje.

Rusija nikada nije prošla fazu po grupama na Svjetskom prvenstvu od raspada Sovjetskog saveza. U svojim su grupama eliminirani 1994. i 2002. godine, a propustili su se kvalificirati na svjetsku nogometnu smotru 1998., 2006. i 2010. godine.

Katar, pak, na SP-u nikada nije nastupio.