Nogomet
3

Rusi protiv Slovaka, Rumunija i Albanija za prve bodove, derbi grupe A u Marseju

Piše: E. B.
Braća Xhaka: Jedan protiv Rumunije, drugi protiv Francuza (Foto: EPA)
Braća Xhaka: Jedan protiv Rumunije, drugi protiv Francuza (Foto: EPA)
Šestog dana Eura u Francuskoj na rasporedu su dvije utakmice grupe A i jedna utakmica grupe B.

Rusija - Slovačka (grupa B, Stade Pierre Mauroy, 15 sati)

Rusi u ovaj susret ulaze na krilima osvojenog boda protiv reprezentacije Engleske u prvom kolu (1:1) te se nadaju da će zabilježiti i prvu pobjedu na ovogodišnjem Euru.

Artjom Dzjuba u prvom kolu protiv izuzetno jake engleske odbrane nije mnogo pokazao te Leonid Sluckij od njega očekuje mnogo u ovom duelu.

S druge strane Slovaci su poraženi od Velsa 2:1 i apsolutno su razočarali. Hamšik i društvo će se pokušati iskupiti protiv Rusije, što će im vjerovatno biti i posljednja prilika za prolazak dalje s obzirom na to da posljednji meč igraju protiv Engleske.

Rumunija - Švicarska (grupa A, Park prinčeva, 18 sati)

Rumunija je u prvom kolu iznenadila sve ljubitelje fudbala i pružila fantastičan otpor domaćinu Eura, no na kraju je poražena (1:2).

Rumuni su pokazali da se mogu svrstati u red ekipa koje se bore za prolazak u osminu finala i ukoliko ponove igru iz prvog kola, nije nemoguće da ostvare povoljan rezultat protiv Švicarske.

Švicarska je savladala Albaniju u prvom kolu 1:0, no nije briljirala, a posebno su uočljivi bili problemi u odbrani, s obzirom na to da je golman Sommer u nekoliko navrata morao spašavati svoju mrežu.

Švicarci će, ukoliko žele doći do tri boda, morati podići nivo igre, a upitno je da li će se to desiti.

Francuska - Albanija (grupa A, Velodrome, 21 sat)

Domaćin turnira se namučio u prvom kolu protiv Rumunije, no uspio je doći do pobjede.

Genijalnost Payeta je odvela Trikolore do pobjede, no za uspjeh na turniru i ostali igrači će mu se morati pridružiti.

Albanija je odlično odigrala prvi meč protiv Švicarske i dokazala koliko su "tvrd orah". S obzirom na prikazanu igru u prvom kolu, Albanci će pokušati doći do boda u najtežem meču u grupi, ali za to će im trebati mnogo sreće.