Lucescuovi izabranici
0

Rumunski reprezentativci nastupaju u Italiji, Njemačkoj, Rusiji, Portugalu...

Piše: E. Isanović
Foto: onlinesport.ro
Foto: onlinesport.ro
Reprezentacija Rumunije kao i naša nacionalna vrsta većinom je sastavljena od igrača koji nastupaju u inostranstvu. Ipak, u njihovom rosteru, mislimo na udarnu postavu, ima nekoliko igrača iz nacionalne lige.

U nastavku teksta donosimo spisak nogometaša koji su najavljeni da će početi utakmicu na Bilinom polju.

Costel Pantilimon je čuvar mreže Timisoare. Ovaj 24-godišnji golman, u većini slučajeva, posao odradi bez većih zamjerki. Naslijedio je Bogdana Lobonta.

Cristian Sapunaru je član Porta. Sjajnih defanzivnih sklonosti, važna je karika u rumunskoj selekciji.

Gabriel Tamas nosi dres West Bromwich Albiona. Izuzetno je kvalitetan u zračnim dvobojima. Ponekad je pregrub. Naši napadači moraju biti oprezni.

Razvan Rat će sa svojim Shaktharom igrati četvrtfinale Lige prvaka protiv Barcelone. Može igrati na više pozicija u timu, mada je bolji u defanzivi. Naša vezna linija treba obratiti posebnu pažnju na njega. Igra na boku.

Dorin Goian nastupa za Palermo. Zavidnih je trkačkih sposobnosti. Klasična radilica na terenu. Zadatak će mu biti da zaustavlja napade "zmajeva".

Gabriel Torje je iz nacionalne lige. Igra za Dinamo iz Bukurešta. Zahvalan igrač, ali bez prevelike kreacije. Može biti opasan iz drugog plana.

Gheorghe Florescu (FC Alanie Vladikavkaz) je koristan igrač koji je često asistent.

Dan Alexa je saigrač Pantilimona u Timisoari. Ovaj iskusni veznjak uživa puno povjerenje selektora. Osnovni mu je zadatak destrukcija protivničkih napada.

Ciprian Deac iz Schalkea trebao bi (po posljednjim najavama) zaigrati u veznom redu. Osnovni zadatak bit će mu asistencije za Mutua i Marica u napadu.

Ciprian Marica napadač Stuttgarta je igrač kojeg krasi brzina i vrlo dobre realizatorske sposobnosti.

Adran Mutu iz Fiorentine ima odličan udarac s obje noge. Oko njega će se vrtiti igra cijele reprezentacije.

Treba istaći da su Rumuni pod imperativom pobjede, jer bi u slučaju poraza šanse za odlazak na Euro sveli na minimum. Evidentno je da su pod pritiskom. Uz to (prema najavama) nema Chivua koji je izuzetno važan nogometaš.