Nogomet
2

Rummenigge: UEFA bi trebala sankcionisati PSG

Totalsport
Karl-Heinz Rummenigge (Foto: EPA)
Karl-Heinz Rummenigge (Foto: EPA)
Izvršni predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge pozvao je UEFA-u da poduzme mjere protiv francuskog nogometnog prvaka PSG-a zbog navodnog kršenja pravila finansijskog fair-playa (FFP).

Bayernov čelnik je zabrinut zbog nekontrolisanog trošenja pariškog kluba u vlasničkim rukama arapskih milijardera.

"Teško je zamisliti da se PSG pridržava odredbi finansijskog fair-playa. Svi znamo za novac koji pristiže iz Katara, navodno oko 200 miliona eura po sezoni", rekao je Rummenigge.

"Nadam se da će Michel Platini (predsjednik UEFA-e) shvatiti stvar ozbiljno. Klubovi koji krše pravila FFP-a će morati platiti cijenu. To je važan trenutak za UEFA-u. Klubovi su imali tri godine da se usklade s pravilima FFP-a i UEFA ne bi smjela prihvatiti bilo kakva kršenja pravila.

"Ljudi se možda ne slažu s Platinijem i sa mnom, ali ne bi smjelo biti moguće da neki bogataš iz Saudijske Arabije ili Rusije može odlučiti Ligu prvaka. Platini dijeli moje mišljenje. Bundesligaški klubovi zadovoljavaju kriterije FFP-a, ali to nije slučaj u cijeloj Evropi. UEFA bi morala provoditi ta pravila. Veliki njemački klubovi će se mučiti držati korak ako se ostali klubovi ne budu pridržavali pravila", zaključio je Rummenigge.