Nakon meča protiv Augsburga
9

VIDEO / Rummenigge: Sudija je kartonima mogao ukrasiti božićno drvce

Totalsport
"Nije lako kada igrate deset protiv 12", izjavio je izvršni predsjednik njemačkog nogometnog diva Bayerna Karl-Heinz Rummenigge nakon meča osmine finala DFB-Pokala protiv Augsburga.

Dobra vijest za Bayern na gostovanju kod bavarskog rivala Augsburga bila je pobjeda 2-0 i plasman u četvrtfinale. Loša vijest je direktni crveni karton koji je u 47. minuti dobio francuski krilni napadač Franck Ribery, zbog udaranja Korejca Ja-Cheola Kooa.

U borbi za loptu, Ribery je zahvatio Kooa po nozi. Korejac se munjevito pridigao i nasrnuo na Riberyja. Prislonio mu je dlan na obraz, naravno, ne iz prijateljskih pobuda. Ribery je uzvratio na isti način, samo što je on jače zamahnuo. Sudija Kinnhöfer pokazao mu je direktni crveni karton, što je prilično naljutilo Rummeniggea.

"Nisam ljut na Riberyja, već samo na sudiju. Nije nam dosudio čisti gol za 2-0. Dosudio nam je zato crveni karton potpuno neopravdano. Kartonima koje je podijelio mogao bi ukrasiti božićno drvce", rekao je Rummenigge.

"Franck je samo pokazao reakciju kakvu je Korejac pokazao prije njega. Nadam se da će Kontrolna komisija DFB-a dobro analizirati slučaj, kao što je to nedavno učinila u slučaju Borussije Dortmund", dodao je Bayernov izvršni predsjednik.

Aludirao je na nedavni slučaj iz 16. kola Bundeslige, kada je sudija Wolfgang Stark potpuno neopravdano isključio lijevog beka dortmundske Borussije Marcela Schmelzera u srazu s Wolfsburgom, te dosudio kazneni udarac za Wolfsburg.

Ta odluka u najvećoj je mjeri kumovala porazu Borussije 3-2, jer je bila donesena pri vodstvu aktuelnog prvaka 1-0. Kontrolna komisija DFB-a vrlo brzo je poništila odluku o crvenom kartonu, te oslobodila Schmelzera bilo kakve suspenzije.

Ribery bi mogao biti kažnjen s tri utakmice zabrane nastupa u DFB-Pokalu, ukoliko Kontrolna komisija procijeni da je zaslužio crveni karton. U tom slučaju ne bi imao pravo nastupa ni u finalu, ukoliko ga Bayern izbori.