Primera ispred svih
6

Rooney za Zlatnu loptu dobio svega osam glasova, Balotelli tri

Klix.ba
Wayne Rooney
Wayne Rooney
I dok je Lionel Messi suvereno osvojio i četvrtu Zlatnu loptu zaredom, nakon što je osvojio 452 glasa selektora, kapitena reprezentacija i novinara, jedna od najvećih zvijezda Premiershipa Wayne Rooney u istoj toj utrci je dobio samo osam glasova.

Teško je to palo Englezima, čiji su mediji teška srca konstatovali da španska Primera u ovom trenutku nema premca, budući da svih 11 igrača u svjetskom timu godine dolazi upravo iz španske lige. Uz to, u užoj konkurenciji za Zlatnu loptu uz Messija su se našli još njegov saigrač Iniesta te Realov Ronaldo.

Tabloid The Sun navodi da je Rooney dobio glasove iz zemalja poput Kambodže, Ekvatorijalne Gvineje i Sjeverne Koreje, te da je napadač aktuelnog prvaka Cityja Mario Balotelli prošao gore od Rooneyja, osvojivši svega tri glasa, i to iz Palestine, Laosa i Austrije.

Sun cinično konstatuje kako glasanje za Zlatnu loptu sve više nalikuje glasanju na Eurosongu, ističući kako nerijetko treneri glasaju za igrače iz svojih timova. No, nasuprot tome naveli su i podatak prema kojem je engleski selektor Roy Hodgson izabrao tri igrača iz Primere, glasavši za Messija, Ronalda i Falcaa.