Iz JAR-a s jednim pogotkom
0

Rooney, Ronaldo i Messi - zvijezde koje su razočarale

Sarajevo-x.com
Thomas Muller
Thomas Muller
Rooney, Ronaldo i Messi su igrači koji su trebali obilježiti Svjetsko prvenstvo nakon što su za svoje klubove ukupno postigli 114 golova tokom prošle sezone, ali su Južnu Afriku napustili samo sa jednim golom u 13 utakmica, objavio je "Associated Press".

Wayne Rooney se trudio ali nije uspio postići gol na SP-u. Cristiano Ronaldo je pogodio jednom, ali se nije zalagao puno. Messi nije uspio pokazati svoju magiju onda kada je najviše trebalo, u četvrtfinalu protiv Njemačke.

Svi ovi igrači koji su mlađi od 25 godina se smatraju najboljim igračima svijeta, ali su na ovogodišnjem SP-u najviše razočarali.

Za Rooneya se čini da je problem u fizičkoj spremi i povredi. U posljednja dva mjeseca je imao problem sa koljenom, skočnim zglobom i preponama. Šta god da je uzrok, činjenica je zapravo da je ovaj napadač jako rijetko uspio proći pokraj suparničke odbrane svojim poznatim eksplozivnim i brzim trkom. Treba napomenuti da je u prošloj sezoni postigao 34 gola za "Manchester United" u svim takmičenjima.

Ronaldov jedini gol protiv Sjeverne Koreje je mala utjeha za igrača koji se smatra "spasiteljem" reprezentacije Portugala. Iako je bio kapiten, ovaj Portugalac je uradio jako malo kako bi inspirisao svoju ekipu. Nije pomagao svojoj odbrani, gubio je mnogo duela, nije bio ni sjena igrača koji je bio najbolji na svijetu 2008. godine.

Diego Maradona je Messija nazvao svojim nasljednikom, ali Lionel nije uspio postići pogodak, za razliku od Maradone koji je uvijek pokazao svoju magiju kada ga je njegova reprezentacija najviše trebala.

Rooney, Ronaldo i Messi nisu jedini razočarali na SP-u.

Kaka je na ovo prvenstvo došao nakon neuspješne sezone u Real Madridu. Protiv Obale Slonovače Brazilac je dobio crveni karton. U četvrtfinalnoj utakmici protiv Holandije, u prvom poluvremenu je umalo postigao dva pogotka, ali u drugom poluvremenu, nakon što je Holandija povela sa 2-1, Kaka je bio neprimjetan.

Samuel Eto`o je nakon vrlo uspješne sezone sa Interom u kojoj je osvojio trostruku krunu došao na SP i postigao dva gola, ali to je bio nedovoljno i Cameroon je prva ekipa koja ispala sa prvenstva.

Didier Drogba je slomio ruku neposredno prije početka prvenstva. Zaigrao je u utakmici protiv Portugala koja ja zavrsila 0-0. Drogba je u toj utakmici promašio dobru šansu za gol u posljednjim trenucima. Utješni gol je postigao protiv Brazila. I nakon ubjedljive pobjede nad Sjevernom Korejom, Obala Slonovače je eliminisana sa turnira.

Gianluigi Buffon je zbog povrede odigrao samo pola utakmice na prvenstvu. Italija nije uspjela proći grupnu fazu takmičenja.

Frank Bilal Ribery nije uspio slijediti korake Zinedinea Zidanea, njegova reprezentacija je doživjela neuspjeh na ovom takmičenju, a Francuzi su još jednom razočarali svoju naciju.

Fernando Torres još uvijek ima šanse da se dokaže. Napadač nije u pravoj formi nakon operacije koljena u aprilu ove godine, ali je njegova reprezentacija, zahvaljujući najviše golovima Davida Ville, prošao u polufinale SP-a.

Od igrača koji su se dokazali i zacementirali svoje mjesto među najboljim svjetskim napadačima je Urugvajac Diego Forlan. Iz slobodnog udarca je postigao odlučujući gol kojim je njegova reprezentacija došla do penala, Forlan je opet pogodio, a Urugvaj je prošao u polufinale.

Nekoliko mladih igrača je do sada obilježilo Svjetsko prvenstvo u JAR-u. Holandiji je pomogao bek Gregory van der Wiel (22), a napadač Luis Suarez (23) je postigao tri pogotka i tako Urugvaju da prođe u polufinale.

Njemačka ima dva mlada igrača koja su pokazala mnogo. To su Mesut Ozil (21) i Thomas Muller (20).

Ozil je pokazao da je jak i brz igrač koji zna fenomenalno uposliti svoje saigrače. Svojim igrama je podsjetio na Kaku u njegovim najboljim danima.

Muller je trenutno možda najveća zvijezda na turniru. Pogodio je dva puta u pobjedi Njemačke nad Engleskom i jednom u četvrtfinalnoj pobjedi protiv Argentine. Muller je u toj utakmici zaradio drugi žuti karton i suspendovan je za polufinalnu utakmicu protiv Španije.

Ovaj igrač možda ne posjeduje Rooneyjevu snagu, Ronaldovu brzinu i Messijevu eleganciju na terenu, ali kako stvari stoje, do sada je definitivno najopasniji igrač na turniru.