Kvalifikacije za SP
0

Rooney i Beckham rekordni, Englezi zadovoljni

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Wayne Rooney ganja rekord Garyja Linekera, a David Beckham onaj Petera Shiltona. Nakon sedme pobjede Engleske u sedmoj utakmici kvalifikacija za nogometni SP, sve sjaji.

Najviše individualnih razloga za zadovoljstvo nakon pobjede nad Andorom 6-0, i to pred 58.000 ljudi na Wembleyju, imaju Wayne Rooney i David Beckham.

Rooney je u sezoni 2008/2009 zabio ukupno deset golova u devet reprezentativnih nastupa (osam u kvalifikacijama, dva u prijateljskim utakmicama), što je najveće dostignuće u reprezentaciji od učinka Garyja Linekera u sezoni 1990/1991.

Dosad je Rooney skupio 24 pogotka u dresu nacionalnog tima. Trenutno je izjednačen s legendarnim napadačem Geoffom Hurstom, koji je zabio tri gola za Engleze u finalu SP-a 1966. godine, donijevši "Gordom Albionu" jedini naslov svjetskih prvaka.

Napadaču Manchester Uniteda trebaju još tri gola da bi ušao u Top 10 najboljih strijalaca reprezentacije. Deseto mjesto s 27 golova drži David Platt.

Rooney, međutim, cilja na prvo mjesto liste, koje drži Bobby Charlton s 49 golova. Ide mu u prilog činjenica da će tek u oktobru navršiti 24 godine.

  • Kad bi mogao srušiti Bobbyjev rekord, bilo bi to fantastično dostignuće. Imam taj rekord u vidu - rekao je Rooney dodavši:
  • Oduševljen sam svojom golgeterskom formom u reprezentaciji. Ovo je bila moja najbolja sezona dosad u nacionalnom dresu. Volim igrati na lopti i biti uključen u igru. Kada tako igram, onda dolaze i pogoci. Nadam se da ću nastaviti zabijati, ali i da ćemo nastaviti ovako dobro igrati kao tim. Drago mi je da smo jednom nogom već u Južnoafričkoj Republici.

David Beckham ostvario je protiv Andore još jedan fini jubilej. Započeo je stotu utakmicu u engleskom dresu od prve minute. Ukupno je to bio njegov 112. nastup za reprezentaciju. S obzirom na tri preostale kvalifikacijske utakmice, nekoliko prijateljskih koje će prethoditi SP-u, te na sam turnir u JAR-u, Beckham bi mogao, bude li zdrav i bude li Capellovoj momčadi i dalje tako dobro išlo, oboriti rekord Petera Shiltona, koji je gol enegleske reprezentacije branio u 125 nastupa.

  • Beckham nije s nama iz sentimentalnih razloga, već stoga jer je i dalje jedan od najboljih engleskih nogometaša - rekao je Capello, dok je 34-godišnji veznjak dodao:

  • Zahvaljujem publici što je na dvoboj protiv Andore došla u takvom broju. Golovi i dobra igra naš su poklon njima. U ovom trenutku atmosfera je odlična u našoj svlačionici. Svjesni smo da imamo vrhunske igrače i pregršt talenta. Moji komplimenti svim momcima.