Nogomet
0

Ronney razbio prokletstvo Stamford Bridgea

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon prvih 90 minuta četvrtfinalnog ogleda Lige prvaka, engleskog derbija Chelseaja i Manchester Uniteda, daleko zadovoljniji mogu biti igrači iz Manchestera. Dobili su prvu utakmicu u gostima s 1-0.

Utakmicu je pogotkom u 24. minuti odlučio Wayne Rooney, te je tako razbio prokletstvo svog kluba na ovom gostovanju. Naime, u bliskoj prošlosti Manchester United s pravom može Stamford Bridge nazvati ukletim stadionom. Tamo, naime, nije slavio u zadnjih devet godina. U posljednjih deset utakmica na Stamford Bridgeu (u svim takmičenjima) šest je pobjeda ostvario Chelsea, a četiri ogleda nisu iznjedrila pobjednika. Posljednje slavlje Fergusonova ekipa je upisala dalekog aprila 2002. godine (3-0).

Manchester United je iskoristio jednu od malog broja prilika koje je imao tokom srijede. Uglavnom se Fergusonova ekipa orijentisala na odbranu, te je loptu prepustila suparniku koji je, pak, nekreativno gradio napade svih 90 minuta.

Ryan Giggs je na lijevoj strani krasno primirio nabačenu loptu, proslijedio je na deset metara od golmana domaćina Čecha, a Rooney je iz prve proslijedio u suprotni kut. Treba ponoviti kako je tokom prošlog vikenda Rooney zabio tri pogotka u preokretu Uniteda protiv West Hama (s 0-3 na 4-3), te se dokazao kao igrač u pravoj formi.

Inače, ovo je Manchester Unitedu bila čak deseta gostujuća pobjeda u Ligi prvaka u posljednjih dvanaest utakmica.

Chelsea je, rekli smo, napadao i stvorio više šansi. U 20. minuti je Drogba pucao iskosa topovski pod gredu, no Van der Saar je uspio loptu izboksati u korner. U samom smiraju prvog dijela Torres je nabačenu loptu samo dotaknuo i proslijedio do stative, a natrčali Lampard je spretno zahvatio, no primljeni gol je spasio Evra izbacivši loptu s golmanske linije.

U nastavku su šanse propuštali Ramires, Lampard i Torres, a ovaj posljednji je uprkos novoj utakmici od 90 minuta opet ostao bez pogotka. I dalje čeka premijerni od dana kada je došao u Chelsea iz Liverpoola.

Inače, u nadoknadi je Torres dobio žuti karton zbog simuliranja jedanaesterca, no samo koji trenutak ranije je glavni sudac Alberto Undiano Mallenco pogriješio kada nije svirao prekršaj Evre nad Ramiresom u šesnaestercu.

U tom je smislu nastavljena tradicija nedosuđivanja penala za Chelsea posljednjih godina u nokaut-fazi Ligi prvaka i treba priznati kako je vrlo često londonska ekipa imala loše suđenje u evropskim utakmicama.

Liga prvaka, četvrtfinale (prva utakmica):

Chelsea - Manchester United 0-1 (Ronney 24)