Nogomet
20

Liga prvaka / Ronaldo želi 100. gol i plasman Reala u nokaut fazu, novi okršaj Seville i Juventusa

Piše: D. B.
Trening Borussije Dortmund (Foto: EPA)
Utakmice 5. kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H igraju se večeras.

Grupa E

CSKA Moskva - Bayer Leverkusen

Pobjeda u Londonu nad Tottenhamom u prošlom kolu dovela je Bayer Leverkusen veoma blizu plasmana u nokaut fazu Lige prvaka, a njemački tim će to ostvariti u ovom kolu ukoliko pobijedi CSKA na domaćem terenu, a remi će biti dovoljan ako pri tome Tottenham izgubi na gostovanju kod Monaca. S druge strane, ruskom timu je potrebna pobjeda da bi ostao u utrci za plasman dalje. Prvi susret ove dvije ekipe u grupi završen je remijem 2:2.

Monaco - Tottenham

Monaco je lider u grupi E i potreban mu je samo bod da se plasira u nokaut fazu. Međutim, ako francuski tim pobijedi, a Bayer ne uspije savladati CSKA u Moskvi, Monaco će osigurati prvu poziciju na tabeli kolo prije kraja grupne faze. Tottenhamu također trebaju bodovi ukoliko želi ostati u utrci za plasman u nokaut fazu.

Tabela:

  1. Monaco 8
  2. Bayer Leverkusen 6
  3. Tottenham 4
  4. CSKA 2

Grupa F

Borussia Dortmund - Legia

Dortmund je već osigurao nastup u nokaut fazi, ali pobjedom nad Legijom se želi učvrstiti na prvom mjestu. Ta pozicija će definitivno biti osigurana ukoliko Real ne pobijedi na gostovanju kod Sportinga. Legia će biti osuđena na posljednje mjesto ako ne pobijedi ekipu Dortmunda, a Sporting savlada tim Reala. Tada će izgubiti šanse i za treće mjesto te plasman u Evropsku ligu.

Sporting - Real Madrid

Sportingu ponestaje vremena da spasi situaciju u grupi F, a "vadi se" na Real Madridu, velikanu koji predvođen Portugalcem Cristianom Ronaldom dolazi na gostovanje. Portugalski tim mora pobijediti Kraljeve ukoliko želi zadržati šanse za nokaut fazu, dok je Realu potreban samo bod da ovjeri plasman dalje. Ronaldo će igrati protiv kluba u kojem je počeo karijeru, dva pogotka su mu potrebna da dostigne broj od 100 golova u Ligi prvaka.

Tabela:

  1. Borusssia Dortmund 10
  2. Real Madrid 8
  3. Sporting 3
  4. Legia 1

Grupa G

Kopenhagen - Porto

Porto će biti gost Kopenhagenu i traži pobjedu kojom će osigurati plasman u nokaut fazu Lige prvaka. Kopenhagen zaostaje dva boda za drugoplasiranim Portom te želi da stvari budu drugačije. Pobjeda će danskom timu pomoći da preskoči portugalski klub na tabeli. U prvom susretu u grupnoj fazi je bilo 1:1.

Leicester - Club Brugge

Leicester je spreman za posljednji korak do plasmana u nokaut fazu Lige prvaka, a protivnik u petom kolu je gost Club Brugge. Engleski prvak nema poraz u grupi, a za plasman dalje je dovoljan i remi. Lisice idu dalje i ako Kopenhagen ne savlada Porto. Što se tiče Club Bruggea, belgijski tim mora pobijediti Leicester i nadati se da Kopenhagen neće osvojiti sva tri boda. Belgijance samo taj scenarij ostavlja u borbi za treće mjesto i plasman u Evropsku ligu na proljeće.

Tabela:

  1. Leucester 10
  2. Porto 7
  3. Kopenhagen 5
  4. Club Brugge 0

Grupa H

Sevilla - Juventus

Sevilla i Juventus dominiraju u grupi H, a španski tim će osigurati prvo mjesto u grupi ako savlada Staru damu. S druge strane, Juventusu pobjeda garantuje plasman u nokaut fazu. U prvom susretu ove sezone golova nije bilo.

Dinamo Zagreb - Lyon

Domaća utakmica protiv Lyona podsjeća Modre na pobjedu Francuza rezultatom 7:1 u sezoni 2011/2012. U prvom međusobnom susretu ove sezone Kyon je pobijedio 3:0. Zagrepčani još uvijek nemaju nijedan bod, tako da moraju pobijediti ukoliko žele nastaviti borbu za Evropsku ligu. S druge strane, remi će biti dovoljan Lyonu za treću poziciju, dok bi ga pobjeda ostavila u trci za plasman u nokaut fazu Lige prvaka.

Tabela:

  1. Sevilla 10
  2. Juventus 8
  3. Lyon 4
  4. Dinamo Zagreb 0

Utakmica CSKA Moskva - Bayer Leverkusen se igra od 18:00 sati, dok ostali mečevi počinju u 20:45 sati.