Nogomet
66

Ronaldo rekorder i tragičar: Portugal i Austrija bez pogodaka

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U posljednjoj utakmici 2. kola Evropskog prvenstva u Francuskoj Portugal je na Parku Prinčeva u Parizu remizirao sa Austrijom (0:0).

Utakmicu će posebno pamtiti Cristiano Ronaldo, kao i historija portugalskog fudbala, jer je zvijezda Real Madrida i kapiten reprezentacije Portugala upisao 128. nastup za nacionalni tim po čemu je postao rekorder svoje zemlje. Do ovog meča bio je izjednačen sa legendarnim Luisom Figom.

Portugal je doživio "deja vu". Bilo je kao i protiv Islanda u 1. kolu grupe F. Jedina je razlika to što smo u meču Porutgala i Islanda (1:1) vidjeli pogotke. Skoro sve ostalo bilo je isto. Portugal je prijetio, dominirao, po svakoj statistici bio ubjedljivo bolji, ali do gola nije mogao.

Istina, prva šansa pripala je Austriji kada je blizu pogotka bio Harnik u trećoj minuti nakon što je šutirao glavom. Austriji je pripala i prva šansa u drugom poluvremenu kada je Ilsankerov udarac odbranio Rui Patricio. Sve ostalo, bila je "jednosmjena ulica" kojom je vozio Portugal.

Prijetili su Nani, Ronaldo, pa i lijevi bek Guerreiro, ali mreža golmana Almera je mirovala. Ili bi Portugalci bili neprecizni ili bi Almer svojim intervencijama izluđivao Ronalda i društvo.

Porugalu nije pomogao ni penal koji je promašio upravo Ronaldo u 79. minuti nakon što ga je prethodno srušio Hingeregger u kaznenom prostoru. Ronaldo je pri izvedbi penala konačno savladao Almera, ali ispriječila se stativa.

Ronaldo je u 85. minuti uspio i pogoditi mrežu Austrije, ali iz nedozvoljene pozicije tako da je glavni sudija meča Italijan Nicola Rizzoli dosudio ofsajd.

Ostalo je 0:0 i sada Portugal strepi pred posljednje kolo u kojem će igrati protiv Mađarske koja ima četiri boda. Portugal je protiv Islanda i Austrije ukupno uputio 50 udaraca prema protivničkom golu i izveo 21 korner, ali u posljednje kolo ulazi sa dva boda.

Portugal: Rui Patricio, Vieirinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Raphael Guerreiro, Ricardo Quaresma (Joao Mario 71'), William Carvalho, Andre Gomes (Eder 83'), Joao Moutinho, Nani (Rafa Silva 89'), Cristiano Ronaldo.

Austrija: Robert Almer, Florian Klein, Sebastian Prodl, Martin Hinteregger, Christian Fuchs, David Alaba (Alessandro Schopf 65'), Julian Baumgartlinger, Martin Harnik, Stefan Ilsanker (Kevin Wimmer 87'), Marko Arnautović, Marcel Sabitzer (Lukas Hinterseer 85').