Nogomet
0

Ronaldo: Nisam opsjednut Zlatnom loptom

Totalsport
Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)
Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)
Cristiano Ronaldo, 28-godišnji napadač Real Madrida i portugalske reprezentacije, kotira kao favorit za osvajanje Zlatne lopte, nagrade koju zajednički dodjeljuju FIFA i France Football za najboljeg nogometaša svijeta.

U pobjedi Portugala nad Švedskom 3-2 u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Ronaldo je isporučio već peti hat-trick ove sezone. Postigao je gol i u prvoj utakmici za pobjedu Portugala 1-0, koji se tako kvalificirao na svjetsku smotru idućeg ljeta u Brazilu.

Nakon što je glasanje za Zlatnu loptu produženo do 29. novembra, a Ronaldo u posljednje vrijeme igra u fenomenalnoj formi, mnogi smatraju kako je upravo on prvi kandidat za osvajanje prestižne nagrade.

Portugalac je prvi puta Zlatnu loptu osvojio 2008. godine, nakon što je osvojio Ligu prvaka s Manchester Unitedom, a nakon toga je četiri puta zaredom bio laureat Barcelonin Argentinac Lionel Messi. Očekuje se da će njih dvojica i Bayernov francuski reprezentativac Franck Ribery ostati na popisu od trojice kandidata za nagradu koja će biti uručena u januaru u Zürichu.

"Ne razmišljam puno o Zlatnoj lopti. Još uvijek ne znam hoću li otići na ceremoniju proglašenja ili ne. Stvari ne ovise samo o meni. Nisam opsjednut s time", izjavio je Ronaldo za Cadena Cope.