Nogomet
4

Ronaldinho najbolji nogometaš Južne Amerike u 2013.

FENA
Brazilski nogometaš Ronaldinho proglašen je za najboljeg igrača u Južnoj Americi u 2013. godini u izboru urugvajskog dnevnog lista “El Pais”.

Ronaldinjo, koji trenutno brani boje Atletico Mineira, u izboru za najboljeg je pobijedio sunarodnika Neymara, koji je u prethodne dvije godine nosio tu titulu i u prvom dijelu godine igrao za Santos, i Argentinca Maxija Rodrigeza.

Ronaldinho je predvodio Atletico do prvog trijumfa na Kupu Libertadores, ali je imao razočaravajuće Svjetsko klupsko prvenstvo, gde je njegov klub eliminisan u polufinalu.

Posljednjih dana se špekuliše da će se Ronaldinho vratiti u Evropu i zaigrati za Bešiktaš. Međutim, iako igra dobro male su šanse da će izboriti mjesto da zaigra za Brazil na Svjetskom prvenstvu u svojoj domovini.

Ronaldinho je najviša priznanja već dobio kada je igrao za Barcelonu, pošto je osvojio Zlatnu loptu 2005. godine, a također je proglašen i najboljim igračem na svijetu u izboru FIFA 2004. i 2005. godine.

U izboru za najboljeg trenera u Južnoj Americi na vrhu su se našli samo Argentinci. Titulu je ponio Jose Pekerman, koji je prvi put od 1998. godine odveo Kolumbiju na Svjetsko prvenstvo. Drugo mjesto zauzeo je selektor Čilea Jorge Sampaoli, dok je treći Gerardo Martino, koji trenutno vodi Barcelonu.