Nogomet
38

Romin novi stadion donosi 20 milijardi eura prihoda i više od 15 hiljada zaposlenika Rimu

Klix.ba
Foto: AS Roma
Foto: AS Roma
Projekat Stadio della Roma-Tor di Valle donijet će skoro 20 milijardi eura dodatnih prihoda Rimu tokom narednog desetljeća, objavljeno je nakon istraživanja koja je obavio Fakultet za Ekonomiju na rimskom Univerzitetu Sapienza.

"Stadio della Roma: Proučavanje o ekonomskom i društvenom utjecaju", djelo je navedenog fakulteta u kojem su objavljeni pozitivni ekonomski utjecaji koji će Rimu donijeti projekat Tor di Valle.

Prema istraživanju, privatna ulaganja u iznosu od 1,6 miljardi eura doprinijet će značajnom povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) grada Rima i okolnih regija. U prve tri godine ta će cifra iznositi 5,7 milijardi eura, u šest godina ta će cifra porasti na 12,5 milijardi eura i u konačnici na 18,5 milijardi eura u 2026. godini.

Također, istraživanja kazuju da će projekat tokom prvih devet godina donijeti čak 1,4 milijardi eura uplaćenog novca na ime poreza, što znači da će godišnje skoro 150 miliona eura biti dostupno gradu da koristi za svoje potrebe.

Ulaganje u projekat utjecat će na smanjenje nezaposlenosti u regiji Rima za skoro jedan posto (0,8 posto), dok će blizu 1.500 radnika biti zaposleno tokom izgradnje, a čak 4.000 zaposlenika kada određeni dijelovi projekta postanu operativni.

I na koncu najznačajniji podatak - čak 15.000-20.000 ljudi će biti zaposleno na stadionu i u biznis parku kada projekat bude završen.

"Ovo je jedan od najambicioznijih urbanističkih projekata koje su Rim i Italija ikada vidjeli", kazao je dekan Univerziteta Sapienza u Rimu Guisepe Ciccarone.