Nogomet
0

Romario postigao 1000. gol

FENA
Romario de Souza; Foto: Reuters
Romario de Souza; Foto: Reuters
Brazilska nogometna zvijezda Romario, napadač Vasco da Game, u nedjelju je postigao svoj 1000. gol u karijeri, koji na njegovu žalost Međunarodna nogometna federacija (FIFA) neće priznati.

Upitni rekord 41-godišnji Romario je dostigao u drugom kolu brazilskog prvenstva, kada je bio strijelac gola iz penala za vodstvo 3:0 na utakmici protiv Sport of Recifea.

Nakon gola utakmica je bila prekinuta, jer su na teren utrčali njegova majka, žena, djeca i grupa novinara.

Romario, koji je prvi put igrao nakon 11. aprila, kada je njegova ekipa nakon izvođenja jedanaesteraca izgubila od Botafoga, nakon postignutog gola oduševljano je trčao po stadionu i mahao navijačima.

Mnogi nogometni stručnjaci njegov uspjeh ne priznaju, jer je Romario na svoj "konto" dodao 71 gol, koji je postigao kao amater na trening i neslužbenim utakmicama protiv manjih klubova.

Sudeći prema statistici FIFA-e, koja priznaje golove samo na službenim utakmicama, Romario do 1000. gola ima još dug put, jer je zvanično dosad zatresap mrežu 929 puta.

Granicu preko 1.000 golova, dostigli su samo tri nogometaša. Najpoznatiji među njima je legendarni brazilac Pele, koji je postigao 1281 golova na 1363 utakmice, njegov zemljkak Artur Friedenreich je između 1909. i 1935. godine uklnjižio 1329 golova, te Austrijanac Franz Binder koji je u karijeri zatresao merežu 1005 puta.