Nogomet
0

Romario: FIFA je cirkus koji zarađuje na običnom narodu

FENA
Romario (Foto: AFP)
Romario (Foto: AFP)
Legendarni bivši brazilski nogometaš Romario ocijenio je da je Međunarodni nogometni savez (FIFA), po njegovom mišljenju, pravi predsjednik Brazila.

On je naglasio da je novac potrošen za stadiona na kojima će se igrati utakmice Svjetsko prvenstva sljedeće godine, mogao biti upotrijebljen za izgradnju škola.

Romario koji je bio "udarna igla" napada Brazila na SP-u 1994. u SAD-u, kada su "karioke" osvojile naslov prvaka, dodao je da je Brazil potrošio dvostruko više nego Njemačka za SP 2006. i Južna Afrika četiri godine kasnije.

"Oni bacaju naš novac, to je nedostatak poštovanja i skrupula", rekao je Romario.

Romario, koji je inače kongresmen, precizirao je da je novac potrošen na izgradnju stadiona mogao osigurati 8.000 novih škola, 30.000 školskih autobusa ili 28.000 sportskih terena širom zemlje.

On je, također, dodao da se novac utrošen na izgradnju stadiona u Braziliji mogao iskoristi za kupnju 150.000 kuća za siromašne obitelji.

"FIFA je pravi predsjednik naše zemlje, oni su država u državi", rekao je Romario, prenijele su agencije.

Brazil je posljednjih tjedana pogođen valom prosvjeda u čijem je središtu zahtjev za poboljšanjem obrazovnog i zdravstvenog sustava, na čiji su račun, po mišljenju prosvjednika, izgrađeni stadioni za Kup konfederacija i Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Utakmice SP-a igrat će se na 12 stadiona, a Brazil je na taj događaj potrošio oko 12,9 milijardi dolara.

"FIFA ništa neće da troši na nas, a od SP-a će mnogo zaraditi. Samo dođu, postave cirkus, ne potroše ništa, i na kraju novac odnesu kući", rekao je Romario.

Brazilski Kongres usvojio je zakon po kojem je FIFA izuzeta od poreskih obaveza u Brazilu, što je bio jedan od uvjeta da se toj južnoameričkoj zemlji dodijeli organizacija SP-a.

"Otkako je Brazilu 2007. dodijeljena organizacija, stvari su se otrgle kontroli. Proračun napravljen za stadione, zračne luke i gradski prijevoz bio je pogrešan, a narod je taj koji će na kraju platiti račun" , rekao je Romario.