Nogomet
35

Roma golovima Strootmana i Nainggolana srušila Lazio u rimskom derbiju

Piše: O. T.
(Foto: AFP)
U 15. kolu Serije A Roma je kao gost na stadionu Olimpico u Rimu rezultatom 2:0 savladala Lazio.

Roma sada ima samo jedan poraz i ukupno deset pobjeda u posljednjih 13 utakmica u svim takmičenjima, dok je Lazio utakmicu prekinuo niz od devet utakmica bez poraza u ligi tokom kojeg je šest puta slavio.

Utakmicu je bolje otovrio Lazio koji je prijetio preko Keite i MIlinković-Savića, a jako dobru priliku u devetoj minuti imao je Immobile kada njegov udarac brani Szczesny. Napadač Lazija je četiri minute kasnije stigao do još jedne izgledne šanse, ali šutira preko gola.

Nakon početnog pritiska Lazija, tempo igre je znatno uspodio i timovi nisu ponudili mnogo uzbuđenja pred golovima i prvo poluvrijeme je okončnano bez pogodaka.

Prvu ozbiljniju šansu u drugom dijelu imao je Džeko koji u 53. minuti šutira glavom sa oko 11 metara, ali Marchetti brani. Osam minuta kasnije Džeko dolazi do najbolje šasne na utakmici. Nakon centaršuta sa lijeve strane, Džeko je sa pet metara šutirao pravo u Marchettija koji loptu odbija u korner.

Te su šanse dale krila Romi koja je krenula u još veću ofanzivu, a sve se isplatilo u 64. minuti kada štoper Lazija Wallace gubi loptu na vrhu šesnaesterca, a Strootman je uzima i postiže gol za 1:0.

Nakon pogotka nastala je gužva na terenu, a sve je rezultiralo žutim kartonom za Strootmana i crvenim kartonom za Cataldija, igrača koji je boravio na klupi Lazija.

Roma je udvostručila vodstvo u 77. minuti. De Rossi je predao loptu Nainggolanu na nekih 45 metara od gola, on ju je povukao prema naprijed i udarcem sa oko 25 metara matirao Marchettija od kojeg se očekivala bolja intervencija. Do kraja meča rezultat se nije mijenjao i ostalo je 2:0.

Bh. reprezentativci Edin Džeko u dresu Rome i Senad Lulić u dresu Lazija odigrali su cijeli meč. Lulić je u 70. minuti dobio žuti karton.

Roma se ovom pobjedom vratila na drugo mjesto i bodovni zaostatak u odnosu na prvoplasirani Juventus ponovo iznosi četiri boda. Lazio je pao na peto mjesto tabele.

Tabela: