Velež igra sa Brestom
0

"Rođeni" na otvorenju stadiona u Ploungovenu

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nogometaši Veleža će u subotu, u sklopu priprema u Francuskoj, imati čast da učestvuju na otvorenju stadiona u Ploungovenu.

Naime, ova francuska opština, sa svega 3.500 stanovnika, uložila je sredstva za izgradnju funkcionalnog stadiona za lokalni klub. Sportski kompleks Kerivova izgrađen je nakon 10 mjeseci radova. Riječ je o funkcionalnom zdanju sa 1.600 mjesta i kompletnom infrastrukturom koju zahtjeva jedan evropski stadion bez obzira na kapacitet.

Prvobitno je bilo planirano da stadion bude otvoren 30. jula, utakmicom Brest –Ren, ali je ta mogućnost otpala okončanjem sezone u Francuskoj i činjenicom da Ren u tom periodu igra utakmicu 3. pretkola Evropske lige sa gruzijskim Metalurgom. Izbor protivnika na otvaranju stadiona u Ploungovenu pripao je Brestu, koji je izuzetno omiljen u ovom području.

"Ovog ljeta imao sam 15 ponuda za odigravanje utakmica, ali sam odrabrao samo ovih pet u pripremnom periodu. Našim domaćinima željeli smo prirediti međunarodnu utakmicu i ovo je odlična prilika", rekao je Jean-François Quéré, tehnički direktor Bresta za magazin Le tellegram koji izlazi za područje pokrajine Bretanje.

Utakmica Brest – Velež počinje u 18.00 sati. Poslije utakmice, Velež će biti gost Bresta na zajedničkoj večeri, čime se stvaraju preduslovi za uspostavu i daljnje saradnje ova dva kluba u budućnosti. Da je Brestu interesantno "istočno tržište" svjedoči i činjenica da su prošle godine, u ljetnom prelaznom roku, u svoje redove doveli dvojicu čeških internacionalaca iz Banik Ostrave, Marija Ličku i Tomaša Mičolu.