Nogomet
24

Rodgers: Suarez je žrtva, FA je kaznio igrača, a ne sam incident

Totalsport
Brendan Rodgers (Foto: AFP)
Brendan Rodgers (Foto: AFP)
Liverpoolov menadžer Brendan Rodgers kritikovao je Engleski nogometni savez (FA) zbog kažnjavanja Luisa Suareza suspenzijom od deset utakmica zbog griženja Chelseajevog stopera Branislava Ivanovića.

Rodgers smatra da je FA u ovom slučaju kaznio igrača, a ne sam incident. Drugim riječima, da ne bi došlo do tako visoke kazne da se ne radi o Suarezu, koji je od ranije izazivao brojne kontroverze, kako zbog simuliranja prekršaja, tako i općenito zbog nesportskog ponašanja.

"Težina kazne je ono što najviše boli. To je ono čime smo gorko razočarani, ne toliko samim kažnjavanjem jer su svi to vidjeli i Luis je bio vrlo otvoren i iskren, te priznao da je pogriješio", rekao je Rodgers.

Uporedio je menadžer Redsa Suarezov slučaj s dva slična prijašnja, od kojih je jedan uključivao napadača Tottenhama i engleske reprezentacije Jermaina Defoea.

"Možete to upoređivati samo sa sličnim incidentima koje smo imali. Oba su se dogodila 2006. godine. Jedan igrač (Defoe) nije dobio kaznu i FA mu je dopuštao odabir u englesku reprezentaciju, a drugi je dobio pet utakmica kazne. Stoga je teško shvatiti kada Luis dobije kaznu od deset utakmica. Iskreno vjerujem da je kazna donijeta prema čovjeku, a ne incidentu".

"Osjećao sam da bi mogao biti kažnjen sa 12 utakmica suspenzije, ali šest uvjetnog tipa, s pogledom na ponašanje u budućnosti. Mislim da se niko ne bi protivio takvoj kazni".

Liverpool ima vremena do petka za ulaganje službene žalbe na visinu Suarezove kazne.