Eurosport
0

Roberto Carlos najveći lijevi bek Mundijala u historiji

Totalsport
Čitatelji web stranice Eurosporta svojim su glasovima izabrali Brazilca Roberta Carlosa za najvećeg lijevog odbranbenog igrača u historiji Svjetskih prvenstava.

Roberto Carlos, koji je trenutno Ronaldov suigrač u brazilskom Cotinthiansu, u ovom je izboru pobijedio ikonu AC Milana i italijanske reprezentacije Paola Maldinija. Glasovalo je više od 21.000 posjetitelja stranice, a Carlos je dobio respektabilnih 41% glasova, dok je za Maldinija glasovalo 32% čitatelja.

Treći je još jedan Brazilac Nilton Santos sa 18% glasova. Slijede Francuz Bixente Lizarazu sa 4%, Nijemac Andreas Brehme sa 3% i Talijan Giacinto Facchetti sa 2% glasova.

Roberto Carlos je igrao na tri Svjetska prvenstva, a jednom je bio i pobjednik sa svojom reprezentacijom, 2002. godine. Ukupno je u 17 utakmica upisao 13 pobjeda i samo tri poraza.

Prethodno su čitatelji Eurosporta u ovoj anketi za najboljeg golmana izabrali pokojnog Leva Jašina iz bivšeg SSSR-a, za najboljeg desnog odbrambenog igrača Brazilca Cafua, a za najbolje središnje igrače obrane Engleza Bobbyja Moorea i Nijemca Franza Beckenbauera.