Nogomet
48

Robert Prosinečki za Klix.ba: Zmajevi imaju kvalitet za Evropsko prvenstvo

Piše: N. Jamaković
Robert Prosinečki (Foto: AFP)
Robert Prosinečki (Foto: AFP)
Legenda hrvatskog nogometa Robert Prosinečki za Klix.ba je govorio o predstojećem El Clasicu, koji je na rasporedu u subotu, o reprezentaciji BiH, svome angažmanu, te o glavnom gradu BiH.

Prosinečki je igrao i za Real i za Barcelonu, a za Klix.ba kaže da su razlike između ta dva kluba veoma male.

"Fantazija je igrati i u Realu i u Barci, a ja sam imao sreću da igram za oba kluba. Organizacijski i u svakom drugom aspektu, to je na vrhunskom nivou, i razlike su veoma male, te tu samo može igrati ulogu to koji od dva kluba vam je draži", kazao je Prosinečki.

Dodaje kako mu je Real možda malo bliži, jer je prvo igrao u Realu, ali i da u Barceloni ima dosta prijatelja.

Neka pobijedi bolji

"Mogu vam reći da ću stoga ovaj derbi gledati onako baš spokojno i neutralno, jer su mi oba kluba draga, te mogu slobodno reći neka pobijedi bolji. U svakom slučaju možemo očekivati zanimljivu utakmicu u kojoj će pobjednik biti neizvjestan, budući da se radi o ponajboljim ekipama na svijetu", istakao je Prosinečki.

Naš sagovornik bio je jedan od kandidata za selektora Zmajeva poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu, no to nije i realizovano, budući da je Safet Sušić nastavio voditi našu nacionalnu selekciju. Upitali smo Prosinečkog za komentar o lošem startu Zmajeva u kvalifikacijama za Euro.

"Start nije najbolji, jer se očekivala pobjeda protiv Kipra, pa i protiv Velsa. Ipak, smatram da BiH ima igrače sa kojima bi trebala ići na Evropsko prvenstvo", ocijenio je.

Dodaje kako je naredni protivnik Zmajeva, reprezentacija Izraela, uvijek opasan, ali ističe kako bi Zmajevi trebali pobijediti u toj utakmici i popraviti loš utisak sa početka kvalifikacija.

Robert Prosinečki je trenutno bez angažmana, a slobodno vrijeme provodi sa familijom i djecom u Zagrebu.

Sarajevo je prelijep grad

"Postoji jedna opcija kada je riječ o angažmanu, međutim, ne želim o tome govoriti unaprijed, jer se tada obično to i ne realizuje", kazao je Prosinečki.

Na kraju razgovora je dodao kako u zadnje vrijeme nije imao priliku doći u Sarajevo.

"Nažalost, putevi me nisu nanosili u Sarajevo, koje je poznato kao prelijep grad, koji ima svoju čar", zaključio je.