Nogomet
8

Rivalstvo Juventusa i Reala iz Madrida u Ligi prvaka traje pune 53 godine

Klix.ba
Real - Juventus 1962.
Tradicija duela Juventusa i Reala iz Madrida u evropskim takmičenjima datira još od 1962. godine.

Dva puta do sada Juventus i Real bili su sudionici iste grupe u Ligi prvaka, dok su se u svim preostalim duelima međusobno sastajali u nokaut fazi Lige prvaka.

Zanimljivo je da se nikad nisu susreli u nekom drugom evropskom takmičenju. Godine 1962. Juventus i Real Madrid sastali su se u četvrtfinalu ovog takmičenja. I jedni i drugi su na domaćem terenu ostvarili trijumf rezultatom 1:0, pa je o putniku u polufinale odlučila majstorica u kojoj je uspješniji rezultatom 3:1 bio Real Madrid.

U sezoni 1986/1987. u osmini finala uspješniji je bio Real eliminisavši Juventus boljim izvođenjem penala nakon što su i jedni i drugi ostvarili minimalne pobjede na domaćem terenu.

Juventus je iz trećeg pokušaja eliminisao Real u četvrtfinalu 1996. godine. Nakon 1:0 u Madridu, Stara dama na domaćem terenu trijumfovala je 2:0 i prošla u naredni krug takmičenja.

Dvije godine kasnije Juventus i Real bili su finalisti Lige prvaka. Na amsterdamskoj Areni minimalnim rezultatom uz pogodak Predraga Mijatovića slavio je Real.

Pet godina kasnije Juventus je, predvođen sjajnim Del Pierom, u polufinalu eliminisao Real Madrid. Nakon madridskih 2:1, Juventus je u Torinu pobijedio 3:1 i prošao dalje.

U sezoni 2004/2005. Juventus je ponovo bio uspješniji, ovog puta u osmini finala. Real je minimalnim rezultatom pobijedio u Madridu, dok je na revanšu u Torinu bilo 2:0, nakon što je Marcelo Zalayeta u 116. minuti postigao gol za četvrtfinale.

Posljednji dueli Juventusa i Reala iz Madrida odigrani su u grupnoj fazi Lige prvaka. U sezoni 2008/2009. Juventus je pobijedio i u Madridu i u Torinu (2:1 i 0:2), da bi u prošloj sezoni Real pobijedio u Madridu 2:1, dok je meč u Torinu okončan rezultatom 2:2.