Vrijeđao Ashleyja Colea
1

Rio Ferdinand novčano kažnjen zbog tvita

Totalsport
Rio Ferdinand
Rio Ferdinand
Igrača Manchester Uniteda Rija Ferdinanda Engleski nogometni savez (FA) kaznio je sa 45.000 funti zbog poruke upućene putem Twittera na račun Chelseajevog Ashleyja Colea.

Podsjetimo, Terry je tokom lanjske utakmice protiv QPR-a navodno na rasnoj osnovi vrijeđao Antona Ferdinanda, mlađeg brata Unitedove zvijezde. Cijeli je slučaj završio na civilnom sudu u Londonu, a jedan od svjedoka Terryjeve odbrane bio je i njegov klupski saigrač, tamnoputi Ashley Cole.

Riju Ferdinandu je to posebno zasmetalo, pa je Colea, svog nekadašnjeg kolegu iz engleske reprezentacije, putem Twittera opisao riječima "choc ice", što je termin koji se u slengu koristi za osobu koja je "izvana crna, a iznutra bijela". Ferdinand je naknadno u novoj poruci na Twitteru objasnio da se ne radi o rasističkom terminu, već o opisu nekoga tko je "lažnjak".

Objašnjenje očito nije bilo zadovoljavajuće za FA, koji je igrača opalio po džepu uz objašnjenje.

"Nezavisna komisija za regularnost odlučila je da je komentar bio neprimjeren i da je obeščastio igru. U dodatku, komisija je ustanovila povredu pravilnika koji se odnosi na etničke korijene, boju ili rasu", sapćio je FA koji je, osim izricanja kazne, Ferdinanda upozorio na buduće ponašanje.