Nakon 29. kola Premijer lige
0

Riješena dilema oko borbe za Evropu

Piše: Edin Isanović
U pretposljednjem kolu ovosezonskog izdanja Premijer lige BiH riješena je dilema oko izlaska klubova na evropsku scenu. Naime, timovi koji će predstavljati našu domovinu (pored Zrinjskog koji će igrati u pretkolu Lige prvaka) u Evropskoj ligi (bivši Kup UEFA) su Sloboda, Sarajevo i Slavija.

Enigma je riješena remijem tima iz Istočnog Sarajeva na gradskom stadionu u Banjaluci, čime su gosti bez obzira na ishod u posljednjem kolu protiv Sarajeva vizirali put na međunarodnu scenu. Odigravši 1-1 izabranici Zorana Erbeza omogućili su i timu sa Koševa nastup u Evropi, a iz igre nokautirali direktnog konkurenta, Borca.

Tim sa Tušnja je drugi na tabeli sa 50 bodova, Sarajevo i Slavija imaju 49 i u direktnom dvoboju odlučiće o konačnoj poziciji. Banjalučani su bili u sjajnoj seriji od četiri uzastopne pobjede, ali nisu uspjeli upisati trijumf kada je najviše trebalo. Ako osvoje tri boda u 30. kolu u Zenici, i bodovno sustignu jedan od klubova koji su trenutno ispred njih, to im neće mnogo pomoći. U međusobnom duelu sa bordo timom imaju omjer (kući 0-0 i poraz na Koševu 2-1), dok i u sudarima sa Slavijom ne stoje puno bolje (poraz u Istočnom Sarajevu 1-0 i neodlučeno na svom travnjaku 1-1).

U slučaju da Laktaši u posljednjem kolu poraze tuzlansku Slobodu, a tim sa Koševa odigra neriješeno u komšiluku, onda bi došli u situaciju da tri kluba imaju po 50 bodova i međusobni omjer bi odlučio redosljed.

Prvak BiH će startati u 2. pretkolu Lige prvaka, osvajač Kupa BiH i drugoplasirani u prvenstvu startaće u drugom, a trećeplasirani (u ovom slučaju četveroplasirani) počinje u 1. pretkolu Evropske lige. Ostalo je još samo da vidimo koji tim će pored Posušja preseliti u niži rang.