Nogomet
1

Rijeka se nada podvigu u Stuttgartu, Švabe se uzdaju u Ibiševića

Piše: D. B.
Ekipa Rijeke
Ekipa Rijeke
Večeras se igraju uzvratni susreti playoffa Evropske lige u kojima će se klubovi boriti za ulazak u grupnu fazu pomenutog takmičenja. Neki su to gotovo osigurali visokim pobjedama u prvim utakmicama, dok je većina putnika u grupnu fazu još uvijek nepoznata. Odluka, dakle, pada večeras.

Posebno zanimljiv za bh. javnost bit će susret Stuttgarta i Rijeke. Na svojoj je Kantridi hrvatski klub u prvom susretu pobijedio rezultatom 2:1. Za Rijeku su nastupili bh. nogometaši Mehmed Alispahić i Damir Zlomislić, dok je za Švabe igrao i postigao jedini gol bh. reprezentativac Vedad Ibišević, a njihovi se nastupi očekuju i večeras. Nijemci se nadaju još jednoj dobroj večeri za popularnog Vede i prolazu u grupnu fazu Evropske lige, dok će Riječani ohrabreni dobrom partijom i rezultatom u prvom susretu učiniti sve kako bi došli do istog cilja. Ko će biti sretniji i spretniji, ostaje da se vidi.

Bh. reprezentativac Izet Hajrović i njegovi saigrači iz ekipe Grasshoppersa imaju težak zadatak. Na domaćem terenu su izgubili od Fiorentine koja je slavila rezultatom 2:1, a sada gostuju u Firenci sa malim šansama za prolaz u grupnu fazu Evropske lige. Ipak, u nogometu je sve moguće. Izetov brat Sead neće biti u kombinaciji za ekipu Grasshoppersa zbog povrede.

Vojvodina za koju igra bh. nogometaš Stojan Vranješ je u Novom Sadu odigrala 1:1 sa Sheriffom, a u uzvratu je također očekuje težak zadatak.

Miran revanš je pred Maccabi Haifom, ekipom za koju nastupa bh. nogometaš Edin Cocalić. Izraelski tim je na gostovanju pobijedio Astru sa 2:0, tako da na svom terenu treba završiti posao i ovjeriti plasman u grupe Evropske lige. Po svemu sudeći, to će se i ostvariti.

Parovi playoffa Evropske lige, uzvratni susreti:

Spartak Moskva - St. Gallen (1:1) Rubin - Molde (2:0)

Astra - Maccabi Haifa (0:2) Nordsjaelland - Elfsborg (1:1) Stuttgart - Rijeka (1:2) Dynamo Kyiv - Aktobe (3:2) Dila - Rapid Wien (0:1) Trabzonsport - Kukes (2:0) APOEL - Zulte Waregem (1:1) Sheriff - Vojvodina (1:1) AZ - Atromitos (3:1) Liberec - Udinese (3:1) St. Etienne - Esbjerg (3:4)

Petrolul - Swansea (1:5) Besiktas - Tromso (1:2) Thun - Partizan (0:1) Nice - Apollon (0:2) Genk - FH (2:0) Skenderbeu - Chornomorets Odesa (0:1) Žalgiris - Salzburg (0:5) Eintracht Frankfurt - Qarabag (2:0) Standard Liege - Minsk (2:0) Pasching - Estoril (0:2) Dnipro - Kalju (3:1)

Slask - Sevilla (1:4) Feyenoord - Kuban (0:1) Fiorentina - Grasshoppers (2:1) Tottenham - Dinamo Tbilisi (5:0) Betis - Jablonec (2:1) Braga - Pandurii (1:0)