Nosilac naše grupe - Francuska
0

ANALIZA / Ribery nosi prevagu

Piše: Edin Isanović
Foto: Fotoservis
Ovoga puta imali smo sreće. Žrijebanje za EURO 2012. podarilo nam je soldinu grupu. Euro počinje u Varšavi 8. juna 2012., a finale je u Kijevu 1. jula. Oleg Blohin, legenda kijevskog Dinama izvukao je reprezentaciju BiH u grupu "D“.

Suparnici su Francuska, Rumunija, Bjelorusija, Albanija i Luksemburg. U utrci za 14 mjesta na finalnom turniru krenut će se u devet grupa. Šest će imati šestoricu sudionika (među njima i naša reprezentacija), dakle 10 susreta, a tri grupe imat će pet reprezentacija.

Zlatne godine

Analizirat ćemo nosioca naše grupe Francusku. I pored toga što u posljednje vrijeme ne igraju na visokom nivou, zaslužuje maksimalan respekt. Put na Svjetsko prevenstvo na Rt dobre nade izborili su spornim golom (ruka Henrya).

U zemlji od oko 60 milona stanovnika nogometne škole i akademije, državne i lokalne vlasti potpomažu. Zlatne godine bile su u vrijeme aktivnog igranja Zinedina Zidana. Prvo su kao domaćin bili prvaci svijeta 1998. godine, a potom su i na kontinentalnoj smotri 2000. u Belgiji i Holandiji dotakli vrh. Tada su bili vodeća svjetska nogometna sila.

Kasnije su padali. Recimo na svjetskom izlogu nogometa u Japanu i Južnoj Koreji nisu postigli niti jedan pogodak. Na EP u Portugalu eliminisani su u četvrtfinalu od Grčke. Tada je na klupi “trikolora” Santinija zamijenio aktuelni selektor Raymond Domenech. Već na planetarnoj nogometnoj smotri u Njemačkoj 2006. stigli su do finala. Nisu uspjeli, Italijani su bili uspješniji sa jedanaest metara.

U kvalifikacijama za plasman na EURO u Švicarsku i Austriju bili su drugi (iza Italije), iako su dva puta poraženi od Škotske. Treba napomenuti da je Domenech jedanaest godina vodio reprezentaciju Francuske do 21 godine.

Zanimljivo je da su dres Galskih pijetlova često oblačili igrači iz Afrike. U nogometnom smislu kolonizirali su Crni continent. Spomenućemo bivše i aktuelne reprezentativce Zidan (Alžir), Desailly (Gana), Boumsong (Kamerun), Kapo (Obala Slonovače), Makelele (Kongo), Viera (Senegal), Evra (Senegal) samo su neki od njih.

Remi i pobjeda protiv BiH

Njihova najveća prednost je što imaju veliki izbor kvalitetnih igrača, tako da za svako mjesto kandidiraju najmanje dva nogometaša. S obzirom da će igrati SP u JAR-u bilo bi dobro s njima odmjeriti snage u septembru, jer učestvovanje na velikim takmičenjima uvijek ostavi traga. Ipak, u ovim kvalifikacijama bit će silno motivisani, jer su se u prethodnim dosta mučili (Srbija bila prva).

Do sada smo dva puta igrali sa njima. U Rennesu (2004. godine) u prijateljskom dvoboju bilo je 1-1. Tada je Hasagić odbranio jedanaesterac Hanryu u 18 . minuti. Pogodak za BiH postigao je Grlić. Dvije godine poslije u prijateljskom revanšu “trikolori” su slavili na prepunom Koševu sa 2-1. Poveli smo golom Barbareza, ali Gallas i Faubert u sudačkoj nadoknadi donijeli su slavlje gostima. U ovom okršaju od reprezentacije se oprostio Muhamed Konjić.Zanimljivo, u dvobojima sa BiH u francuskom dresu debitovali su Patrice Evra, Sébastien Squillaci i Eric Abidal.

Unatoč činjenici da u posljednje vrijeme imaju velikih problema i dosta osciliraju sa formom, njhovo iskustvo i respektabilan sastav mogu biti presudni u kvalifikacionom putu za EURO 2012. Najveća zvijezda je Franck Ribery , nogometaš bavarskog velikana, Bayerna. Krasi ga tačno proigravanje, odličan pregled igre, a često i poentira. Kao najveću manu Francuza relevatni nogometni stručnjaci spominju njihovog šefa državne nogometne selekcije. Francuska u brojkama:

Savez osnovan: 1919. Član FIFA-e: od 1904. Selektor: Raymond Domenech Fifa ranking: 7. Najbolji Fifa ranking: 1. (maj 2001.) Najlošiji Fifa ranking: 25. (april 1998.) Najviše nastupa: Liliam Thuram (142) Najviše pogodaka: Thierry Henry (51) Najveća pobjeda: Francuska- Azerbejdžan 10-0 (6. septembar 1995.) Najveći poraz: Danska – Francuska 17-1 (22. oktobra 1908.)

Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo (1. mjesto 1998.) - Evropsko prvenstvo (1. Mjesto 1984. ,2000.) Glavni grad: Pariz Površina:674.843km2