Slijedi juriš na duplu krunu
0

Rezime zimskih priprema Željezničara

Sarajevo-x.com
Foto: fkzeljeznicar.com
Foto: fkzeljeznicar.com
Iza FK Željezničar, koji će u proljetnom dijelu bez mnogo kalkulacija jurišati na duplu krunu, su još jedne zimske pripreme. Kao i obično, rezultatima se nije pridavao veći značaj pa su pripreme pored pobjeda i remija ponudile i nekoliko poraza od ekipa koje objektivno imaju slabije rostere od Željinog.

Prvu fazu priprema jesenji prvaci BiH odradili su u Međugorju. Hercegovački sportski centar bio je domaćin najtrofejnijem bh. fudbalskom klubu od 25. januara do 6. februara. Atipično ovom dijelu države, početkom februara pao je snijeg koji je onemogućio ozbiljnije treninge kao i odigravanje kontrolnih utakmica pa je plava ekspedicija bila prinuđena promijeniti sredinu. Za novu destinaciju izabrana je Makarska gdje se tim zadržao na proputovanju prema Istri.

Dolazak u Rovinj 8. februara je riješio muka stručni štab koji je ponovo mogao organizovati odigravanje utakmica. Ekipa je u Rovinju boravila do 19. februara kada se plavi voz odlučio za povratak u Sarajevo. No, uvjeti za treniranje u glavnom gradu naše zemlje bili su vrlo teški jer su se ogromne količine snijega zadržale na svim terenima Grbavice. Stoga je donesena odluka o ponovnom odlasku u toplije krajeve, a s obzirom na vrlo lijepa iskustva iz Međugorja, Hercegovina je ponovo ugostila Plave s Grbavice.

Nakon dvosedmičnog boravka u svojoj standardnoj pripremnoj bazi, Plavi su se kući vratili 4. marta, a u Sarajevu će provesti vrijeme do početka proljetnog dijela prvenstva i velikog derbija sa Širokim Brijegom koji je na rasporedu 10. marta. Pogledajte rezultate i strijelce na pripremnim utakmicama Željezničara:

Međugorje:

Željezničar – Zrinjski 1:0 (Adilović) Željezničar – Osijek 1:3 (Ćutuk) Željezničar – Osijek 1:3 (Svraka) Željezničar – Rijeka 0:1

Rovinj:

Slaven Belupo – Željezničar 2:2 (Bekrić, Zeba) Rijeka – Željezničar 1:0 Olimpija – Željezničar 1:2 (Selimović, Stanić) Rovinj – Željezničar 0:3 (Pehilj, E.Čolić x2) Čelik – Željezničar 1:1 (Hajradinović) Pečuj – Željezničar 0:0 Klagenfurt – Željezničar 0:3 (Zeba, E. Čolić, a.g.)

Međugorje:

Željezničar – Neretvanac 5:0 (Adilović x4, Smajić) Željezničar – Olimpic 0:0 Željezničar – GOŠK 0:0 Željezničar – Slavija 0:0 Željezničar – Leotar 2:2 (Bogičević, Selimović)

Željezničar je, dakle, tokom zimskih priprema odigrao ukupno 16 utakmica u kojima je upisao 5 pobjeda, 7 remija i 4 poraza uz gol razliku 21:14.

Najbolji strijelac Plavih očekivano je bio prvi topnik Premijer lige BiH Eldin Adilović sa 5 postignutih golova a u strijelce su se još upisali: E. Čolić 3, Selimović 2, Zeba 2, Bekrić, Pehilj, Svraka, Ćutuk, Bogičević, Smajić, Hajradinović, Stanić. Iako je tokom priprema zabilježeno i nekoliko loših rezultata, najvažnijom se može ocijeniti činjenica da novih povreda nije bilo.

Plavi su u potpunosti spremni za nastavak prvenstva a navijači, kao i obično, gladni trofeja, piše fkzeljeznicar.com.