Nogomet
19

Republika Irska i Švedska odigrali neriješeno na Stade de Franceu

Piše: E. B.
Republika Irska i Švredska odigrali su neriješeno (1:1) na Stade de Franceu u okviru prvog kola grupe E.

Već od prvog sudijskog zvižduka Irci su krenuli u napad, dok je igra Švedske bila totalno bezidejna i u prvom poluvremenu nisu nijednom ugrozili gol Randolpha..

U devetoj minuti Hendrick je iz daljine šutirao, no Isaksson je odbio loptu u korner. Clark je u 17. minuti sa desetak metara nakon kornera šutirao glavom, no lopta je otišla zamalo pored stative.

Brady je u 29. minuti pokušao sa vrha kaznenog prostora, no lopta odlazi preko gola. Posljednju priliku za gol u prvom poluvremenu imao je Hendrick, koji je sa dvadesetak metara uzdrmao prečku Isakssonovog gola.

Na samom početku drugog poluvremena Republika Irska je stigla do gola. U 48. minuti Coleman je sjajno ubacio s desne strane, Hoolahan je zaboravljen od strane švedske odbrane i iz prve šutira i pogađa mrežu nemoćnog Isakssona za veliko slavlje na tribinama.

Tek nakon primljenog gola Šveđani su proigrali. Najprije je Forsberg imao dobru šansu, no bio je neprecizan, a potom do tada neprimijetni Ibrahimović u 60. minuti šutira lijevogm nogom sa peterca, no promašuje gol za nekih pola metra.

Švedska je do izjednačenja došla u 71. minuti. Nakon sjajne akcije lopta je došla do Ibrahimovića koji iskosa sa lijeve strane oštro centrira u peterac, a ispred Guidettija se našao Clark koji šalje loptu u svoju mrežu za 1:1.

Hendrick je ponovo pokušao u 73. minuti, no opet je Isaksson sjajno intervenisao.

Do kraja susreta nije bilo većih uzbuđenja, te obje ekipe nakon prvog kola imaju po jedan bod. Večeras od 21 sat igraju Belgija i Italija.

Republika Irska: Darren Randolph, Chris Coleman, John O'Shea, Ciaran Clark, Robbie Brady, James McCarthy (Aiden McGeady 85'), Glenn Whelan, Jeff Hendrick, Wes Hoolahan (robbie Keane 78'), Jonathan Walters (James McClean 64'), Shane Long.

Švedska: Andreas Isaksson, Mikael Lustig (Erik Johansson 45'), Victor Lindelof, Andreas Granqvist, Martin Olssson, Sebastian Larsson, Oscar Lewicki (Albin ekdal 86'), Kim Kallstrom, Emil Forsberg, Marcus Berg (john Guidetti 59', Zlatan Ibrahimović.