Nogomet
0

Repubblica: Pakt Italije i Rusije za Euro 2012?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italija će dobiti organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine već u prvom krugu glasovanja u srijedu u Cardiffu na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e, procjenjuje danas list Repubblica.

Tu svoju prognozu list temelji na navodnom paktu koji su sklopile Italija i Rusija. Rusija je povukla svoju kandidaturu za 2012. godinu u korist Italije, ali će se kandidirati za Euro 2016. kada bi trebala dobiti potporu Rima. "Ako će Rusija poštovati pakt onda je stvar gotova", piše Repubblica.

Inače, Italiju će u Cardiffu posebno promicati Marcello Lippi. Izbornik koji je s nogometnom reprezentacijom osvojio Svjetsko prvenstvo 2006. je posebni adut za dobivanje organizacije Eura 2012. Talijansko izaslanstvo broji toèno 31 osobu, a u utorak će u ime vlade u Cardiff otputovati ministrica sporta Goivanna Melandri. Bit će predstavljen i video snimak s porukom talijanskog šefa države Giorgia Napolitana.

Italija će za Euro 2012. uložiti 672 milijuna eura. No bit će utrošeno još 200 milijuna eura za sigurnost, koji bi bili, navodno, utrošeni i bez dobivanja organizacije. Sve u svemu bit će narednih pet godina utrošeno milijardu eura.

"Talijanski dossier je najbolji. Slaba je kandidatura Hrvatske i Madžarske, a u porastu su šanse Poljske i Ukrajine", piše Repubblica i procjenjuje kako će Italija proći već u prvom krugu.

"Potrebno nam je sedam glasova kako ne bismo išli u drugi krug", piše Repubblica, koja drži kako od 12 glasova (dvojica članova Izvršnog odbora, Talijan i Ukrajinac, ne glasuju) bi već u prvom krugu Italija mogla dobiti sedam.

Italija će obnoviti stadione u Rimu, Milanu, Bariju, Firenci i Udinama, a potpuno nove će izgraditi u Napulju, Torinu i Palermu. Najveći stadion je u Milanu koji prima gotovo 84 tisuće gledatelja, a najmanji u Udinama koji prima nešto više od 30 tisuća.