Nova odluka FIFA-e
0

Reprezentaciji BiH otežan put na SP

Sarajevo-x.com
Na sastanku krovne svjetske fudbalske asocijacije FIFA održanom u Rio de Janeiru, utvrđena je procedura žrijeba za baraž evropske zone za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi koji će biti održan 19. oktobra u Cirihu.

Prema ovoj odluci FIFA-e, uoči žrijeba biće određeni nosioci na osnovu naredne FIFA-Coca Cola rang liste koja će biti objavljena 16. oktobra. Žrijeb će također odlučiti ko će biti domaćini u prvoj utakmici.

Ovakva odluka čelnika FIFA-e direktno će utjecati na šanse naše najbolje selekcije da se kvalificira u Južnu Afriku. Naime, to znači da će žrijeb biti dirigovan i da će naša selekcija za moguće protivnike imati najbolje rangirane ekipe koje će se kvalificirati za baraž, a to su najvjerovatnije ekipa Francuske, Njemačke, Rusije i Hrvatske. Iako će sve reprezentacije na isti način izboriti plasman u žrijeb, FIFA je odlučila još jednom stati na stranu "velikih" reprezentacija i omogućiti im lakši put do SP-a.

Uprkos ovakvoj odluci čelnika FIFA-e, nadamo se da će naša selekcija prije svega uspjeti izboriti baraž, a zatim i historijski plasman na Svjetsko prvenstvo.

Konačni žrijeb za Svjetski kup u Južnoj Africi biće održan u Cape Townu četvrtog decembra.