Kvalifikacije za EP
0

Reprezentacija Hrvatske slavila pobjedu u Rigi

Totalsport
Hrvatski nogometni reprezentativci uspješno su započeli svoj kvalifikacijski put prema Evropskom prvenstvu kojem su Poljska i Ukrajina domaćini 2012. godine.

U Rigi je Hrvatska pobijedila s 3-0 uz solidnu predstavu koja je, donijela startna tri boda u skupini F.

Hrvatska je dominirala od početka do kraja utakmice, te je bilo samo pitanje s kolikom će razlikom Bilićevi izabranici demonstrirati premoć. I, dakako, bilo je pitanje kada će pasti latvijska odbrana da krene lavina napada Hrvata.

Do 43. minute je Latvija držala nulu, a tada je grubo pogriješio njihov golman Vanins, koji je bio najgori pojedinac na travnjaku. Olić je pucao iskosa s lijeve strane, a golman je šeprtljavo odbio do Petrića koji sa samo nekoliko metara nije imao problema zabiti svoj dvanaesti gol u reprezentativnom dresu.

Na početku drugog dijela Hrvatska je još jednom našla nespremnu odbranu Latvije. Strijelac Petrić je asistirao Ivici Oliću koji je na drugoj stativi glavom nečuvan zabio za 2-0. Tada su se i Latvijci "okuražili", te su dva puta zaprijetili, ali to je bilo sve od njih. Pri jednoj akciji odlično je reagirao Niko Kranjčar koji se vratio do golmanske linije Runje i spasio izbijanjem siguran pogodak.

Za najljepši potez na utakmici zaslužan je bio Darijo Srna, koji je nakon kornera sa skoro 20 metara opalio desnom nogom poluvolej, a golman domaćih je zbunjeno samo popratio let lopte po sredini vratiju u mrežu.

U utorak, u sklopu 2. kola, Hrvatska igra u Zagrebu protiv, na papiru, najvećeg suparnika u skupini - Grčke.  

Kvalifikacije za EP, 1. kolo:

skupina A:

Kazahstan - Turska 0-3 (Turan 24, Ham. Altintop 26, Nihat Kahveci 75)

skupina B:

Armenija - Irska 0-1 (Fahey 76)

Andora - Rusija 0-2 (Pogrebnjak 14, 64-11m)

skupina C:

Farski otoci - Srbija 0-3 (Lazović 14, Stanković 18, Žigić 90)

skupina D:

Rumunjska - Albanija 1-1 (Stancu 80 / Muzaka 87)

skupina E:

Moldavija - Finska 2-0 (Suvorov 69, Dorosh 74)

Švedska - Mađarska 2-0 (Wernbloom 51, 73)

skupina F:

Latvija - Hrvatska 0-3 (Petrić 43, Olić 51, Srna 81)

skupina G:

Crna Gora - Wales 1-0 (Vučinić 30)