Nogomet
0

FOTO+VIDEO / Reprezentacija BiH remizirala sa Albanijom

Piše: D. B.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Fudbalska reprezentacija BiH je utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Euro 2012. odigrala na stadionu Qemal Stafa u Tirani protiv domaće reprezentacije Albanije. Naša reprezentacija nažalost nije uspjela ostvariti pobjedu. Utakmica je završena rezultatom 1:1.

Za reprezentaciju Albanije od prve minute su zaigrali: Beqaj, Lila, Vangeli, Dallku, Cana (c), Agolli, Bulku, Duro, Salihi, Muzaka, Bogdani. Selektor domaće reprezentacije je Džemal Mustedanagić.

Naš selektor Safet Sušić se odlučio za sljedeći sastav: Hasagić, Spahić (c), Mravac, Rahimić, Pjanić, Misimović, Medunjanin, Mujdža, Lulić, Ibišević i Džeko.

Već u trećoj minuti naši reprezentativci su imali polupriliku kada je Misimović izveo slobodan udarac desne strane, ali su domaći igrači rutinski otklonili opasnost.

Albanski igrači su u utakmicu krenuli dosta agresivno pa je u prvim minutama bilo nekoliko oštrih startova. Prvo je u 9. minuti Bulku oštro startovao na Pjanića, da bi nedugo zatim žuti karton dobio Bogdani nakon grubog starta nad Mujdžom.

Domaći igrači su od prve minute stvarali pritisak na našu odbranu koja je često bila prisiljena ispucavati loptu. Albanci su imali inicijativu, ali su naši reprezentativci u 21. minuti odigrali lijepu akciju i postigli pogodak. Mujdža je prošao po desnoj strani i ubacio loptu u šesnaesterac koju je Ibišević zakucao u mrežu domaćih.

U 24. minuti naši navijači su počeli bacati baklje na navijače Albanije koji su uzvratili istom mjerom.

Bogdanijev šut iz 28. minute je završio iznad gola Hasagića, a tri minute kasnije Bulku je pogodio prečku Hasagićevog gola. Isti igrač je zaradio žuti karton 38. minuti nakon što je napravio grub prekršaj nad Edinom Džekom. Albanci su uspjeli izjednačiti rezultat preko Dure koji je pogodio iz slobodnog udarca u 46. minuti. Time je završeno prvo poluvrijeme utakmice.

Početkom drugog dijela Pandža je zamijenio Mravca, a Begović Hasagića. U reprezentaciji Albanije Skela je zaigrao umjesto Bogdanija.

Albanci su u prvim minutama nastavka utakmice bili bolja ekipa. Naši reprezentativci su u tim trenucima imali problema prilikom iznošenja lopte na polovinu protivnika. Tek u 61. minuti naši igrači prave ozbiljnu priliku. Ibišević je u petercu domaćih primio loptu ali je dao predug for, pa je lopta završila van terena. Brza kontra Albanaca je završila neuspješno.

Reprezentativci BiH su potom preuzeli inicijativu i odlučnije krenuli ka golu Albanaca. Prvo je Pjanić u 63. minuti dao dobru loptu Misimoviću koji je šutirao sa nekih petnaestak metara. Njegov udarac je odbranio golman domaćih Beqaj. U 65. minuti, nakon prekršaja nad Džekom, Miralem Pjanić je iz slobodnog udarca pogodio prečku.

U 70. minuti Spahić je napravio katastrofalnu grešku, ali je Pandža otklonio opasnost. Devet minuta kasnije pokušao je i Mujdža sa dvadeset metara, ali je golman reprezentacije Albanije bio na visini zadatka.

Nevjerovatna situacija se dogodila u 88. minuti kada je Pjanić drugi put na utakmici iz slobodnog udarca pogodio prečku.

U 90. minuti Ibričić je zamijenio Edina Džeku. Utakmica je završena rezultatom 1:1. U drugoj utakmici naše grupe, Luksemburg i Bjelorusija su odigrali 0:0.

Kvalifikacije za Euro 2012, grupa D:

Albanija - Bosna i Hercegovina 1:1 Luksemburg - Bjelorusija 0:0

Tabela:

  1. Albanija 3 1 2 0 3:2 5
  1. Bjelorusija 3 1 2 0 1:0 5
  2. Bosna i Hercegovina 3 1 1 1 4:3 4
  3. Francuska 2 1 0 1 2:1 3
  4. Rumunija 2 0 2 0 1:1 2
  5. Luksemburg 3 0 1 2 0:4 1