Litvanija dolazi na Bilino Polje
320

Reprezentacija BiH pobjedom želi ostati na prvom mjestu

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH večeras u Zenici, u okviru grupe G, igra četvrtu utakmicu kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine održava u Brazilu. Protivnik je Litvanija, reprezentacija sa kojom smo do sada igrali četiri puta. Dva puta smo pobijedili, jednom odigrali neriješeno, dok smo jednu utakmicu izgubili.

Nakon osiguranog boda na vrućem gostovanju u Atini, izabranici Safeta Sušića imaju priliku osvojiti kompletan plijen, osnažiti ambicije i na prvom mjestu dočekati nastavak kvalifikacija u martu 2013. godine. Bez dvojbe, BiH je favorit i treba pobijediti. S druge strane, Litvanci su vrlo umjereni i imaju respekt prema vrijednostima našeg državnog tima.

Ipak, jasno je da gore od želje da na Bilinom Polju ostvare pozitivan rezultat. Oni nemaju šta izgubiti, a mogu puno toga dobiti.

Strpljivo i mudro

Zmajevi trebaju igrati onako kako su to najčešće činili u Sušićevoj eri - strpljivo, mudro, bez trenutka opuštanja. Što se tiče sastava, bh. selektor naglašava da je jedina promjena moguća u sredini terena. Najvjerovatnije će veznjak Rome Miralem Pjanić zamijeniti Harisa Medunjanina.

“Velikih promjena neće biti. Pjanić se vraća, ali ne znam ko neće igrati. Vidjet ćemo da li će to biti Medunjanin kojeg ja izuzetno cijenim. Dugo nije igrao i sada je našao klub, ali ne znam da li je spreman odigrati dvije utakmice u četiri dana. Postoji mogućnost da umjesto njega igra Pjanić, ali se nemojte iznenaditi ako budu igrala obojica", rekao je Sušić na konferenciji za novinare. Međutim, nije ponudio odgovor na pitanje ko će sve biti u udarnoj postavi.

Sušić je naglasio da je svjestan da se Litvanci pobjedom mogu boriti za prva dva mjesta, ali i da reprezentacija BiH dobro igra protiv "malih" reprezentacija.

"Imamo priliku završiti ovu godinu s deset bodova na prvom mjestu. U nogometu je sve moguće, ali ne vjerujem da će nam se desiti da propustimo ovakvu priliku", rekao je popularni Pape.

Pozitivna atmosfera

Iz tabora našeg državnog tima naglašavaju da poštuju suparnika, ali da su koncentrisani i motivisani za dobar rezultat. Nakon najboljeg starta u historiji kvalifikacija, svi reprezentativci tvrde kako sa nova tri boda žele olakšati posao u nastavku. Naši će težiti da suparnika što više udalje od gola, te da kroz posjed lopte u svakom napadu budu prijetnja gostima.

Nepobitno je da bi tri boda bila izuzetno važna u borbi za prvo mjesto, jer bi osim stanja na tabeli bila poboljšana i pozitivna atmosfera oko Zmajeva. A to je često bod više na putu BiH prema velikom takmičenju.

Litvanci žele iznenaditi

Selektor Litvanije Csaba Laszlo je na konferenciji za medije naglasio kako su u Zenicu stigli sa velikim ambicijama.

"Imamo ogroman respekt prema Bosni i Hercegovini i vjerujemo da su oni jedna od kvalitetnijih reprezentacija u grupi. Naši suparnici su dobro igrali i prošle kvalifikacije, ali ih je eliminisao Portugal u baražu. Očigledno je da Sušić ima planove da se direktno plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Mi imamo poštovanje prema ovoj ekipi, ali ćemo dati sve od sebe kako bismo došli do povoljnog ishoda", istakao je Laszlo.

Sigurno je da će Litvanci nastojati gušiti igru Zmajeva u veznoj liniji. To je najlakši način da se razbije zgusnuta formacija u sredini. Ključnu ulogu mogli bi imati Misimović i Pjanić. Ipak, protivnik bh. reprezentacije se ne nameće ritmom, čekaju kontre i polukontre.

Sve sugerira da moramo biti jaki u srcu ekipe, vezi. To je nužno za pobjedu. Idemo po tri boda, imamo sve argumente.

Mogući sastav BiH: Begović, Mujdža, Vranješ, Spahić, Salihović, Lulić, Misimović, Pjanić, Zahirović (Medunjanin), Ibišević i Džeko.

Na FIFA-inoj ranking listi, BiH zauzima 29. mjesto, dok je Litvanija na 110. mjestu.

Utakmica u Zenici počinje u 20:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Tabela grupe G:

  1. Bosna i Hercegovina 12:2 7
  2. Slovačka 5:2 7
  3. Grčka 4:1 7
  4. Litvanija 3:3 4
  5. Latvija 3:8 0
  6. Lihtenštajn 1:12 0