Velika nada brazilskog nogometa
7

FOTO+VIDEO / Rekordu Gerda Mullera po broju golova ne prijeti samo Messi

Klix.ba
Douglas Baggio
Douglas Baggio i Ronaldinho
Douglas Baggio de Oliveira Costa, juniorski igrač brazilskog Flamenga, prati Lionela Messija ustopu kada je riječ o broju golova u jednoj kalendarskoj godini.

Prema pisanju brazilskih medija, 17-godišnji Baggio je do sada u 53 zvanične utakmice postigao 72 gola.

"Sviđa mi se izazov protiv nogometaša koji su napravili nevjerovatnu historiju u nogometu. Messi je najbolji na svijetu, a ja sam tek na početku karijere", kazao je Baggio koji sa Flamengom ima ugovor do 2015. godine.

Cilj mu je, kaže, oboriti Messijev rekord, kojem trebaju još tri gola da se izjednači sa Nijemcem Gerdom Mullerom, koji je u 1972. godini postigao 85 golova za minhenski Bayern i reprezentaciju Njemačke.

"Kažu mi da mogu postići više golova od Pelea. Mislio sam da se šale. Ali, to bi bilo stvarno lijepo. Moj prosjek je 1,35 golova po utakmici i, ako ovako nastavim, bit će to velika borba sa Messijem koji uvijek daje golove", izjavio je mladi noogmetaš.

Napadač Flamenga će do kraja godine odigrati finalni turnir za igrače mlađe od 20 godina. Nada se kako će postići četiri gola i na taj način oboriti Peleov rekord od 75 golova koje je postigao kao igrač Santosa 1958. godine.

Joao Amaro, otac mladog napadača, kaže kako je njegov sin dobio ime po Robertu Baggiu.

"U finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 1994. godine igrali su Brazil i Italija. Utakmica je završena penalima, a odlučujući za Italiju je pucao Roberto Baggio. Rekao sam da ću sina nazvati po njemu ukoliko promaši penal. To se i desilo. Brazil je bio prvak", kaže Joao.