Austrijska Bundesliga
0

Red Bull Salzburg odbranio naslov prvaka

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Pobjedom u Grazu protiv domaćeg Sturma 2-0 u posljednjem, 36. kolu austrijskog prvenstva, nogometaši Red Bull Salzburga uspjeli su odbraniti naslov prvaka.

Red Bull Salzburg je naslov mogao osigurati i ranije, ali je s dva poraza u prethodna dva kola, prvo u gostima kod Kapfenberga s 2-0, a onda i s 1-0 u Salzburgu protiv bečke Austrije, izvravnog rivala u borbi za naslov, dosta kompromitirao svoju situaciju. Da stvar bude još gora, od Austrije su izgubili zahvaljujući golu Zlatka Junuzovića u sudijskoj nadoknadi.

Pa ipak, ekipa nizozemskog trenera Huuba Stevensa i dalje je držala konce sudbine u vlastititm rukama. Uoči posljednjeg kola je imala bod prednosti pred Austrijom, te joj je pobjeda protiv Sturma garantirala obranu titule. Tako je i bilo, Red Bull je slavio s 2-0 golovima Cziommera u 14. i Wallnera u 16. minuti, pred nešto više od 15.000 gledatelja.

" Veliku zahvalu dugujemo našim navijačima, hvala im za podršku. Dostojno ćemo proslaviti ovaj naslov. Kada radite u klubu kao što je Red Bull, normalno je da imate veliki pritisak. Srećom, znali smo se nositi s njime", izjavio je sretni Huub Stevens.

Red Bull Salzburg je osvojio svoj šesti naslov prvaka Austrije, a treći u zadnje četiri godine.

Bečkoj Austriji tako nije pomogla domaća pobjeda 2-0 protiv Rieda, u kojoj je dvostruki strijelac bio Čeh Tomaš Jun. Austria je prvenstvo okončala na drugom mjestu sa 75 bodova, jednim manje od prvaka Red Bulla, a dva više od gradskog rivala Rapida, koji je u posljedjem kolu u gostima svladao Mattersburg s 3-1, a sva tri gola za Rapid zabio je Hamdi Salihi.

Jelavić je prvenstvo okončao na diobi trećeg mjesta na tabeli strijelaca s Marcom Jancom iz Red Bulla, obojica su zabili po 18 golova. Prvi strijelac lige je Steffen Hoffman iz Rapida s 20 golova, a jedan pogodak manje postigao je Roman Wallner iz Red Bull Salzburga.

Na kraju, dodajmo da prvak Red Bull Salzburg ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, Austria i Rapid u kvalifikacije za Europa ligu, a prvu ligu napušta Austria Kärnten, koja je prvenstvo okončala uvjerljivo posljednja, sa samo 15 bodova.

Austrijska Bundesliga, 36. kolo:

Sturm – Red Bull Salzburg 0-2 Austria Beč – Ried 2-0 Mattersburg – Rapid 1-3 Kapfenberg – LASK 2-0 Austria Kärnten – Magna 2-2

Tabela: 1. Red Bull Salzburg 76, 2. Austria Beč 75, 3. Rapid 73, 4. Sturm 58...10. Austria Kärnten 15...