Dnevnik As
0

Real se rješava prekobrojnih igrača

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prema pisanju španskog sportskog dnevnika As, madridski Real želio bi se riješiti prekobrojnih igrača kako bi namaknuo sredstva za željena pojačanja.

Novi predsjednik Real Madrida Florentino Perez planira na ovoljetna pojačanja potrošiti ukupno 250 miliona eura. Samo za Brazilca Kaku i Portugalca Cristiana Ronalda potrošio je više od 160 miliona, a na listi želja su još španski reprezentativci Xabi Alonso, David Villa, David Silva i Raul Albiol te Francuz Franck Ribery i Urugvajac Diego Forlan. Dio tog novca trebao bi se namaknuti od prodaje tehnološkog viška.

Zadatak da prodaju neželjene igrače, koje je većinom doveo bivši sportski direktor Predrag Mijatović, imat će generalni direktor kluba Jorge Valdano i novi sportski direktor Miguel Pardeza.

Kako piše As, prva je na udaru velika nizozemska kolonija u Madridu. Royston Drenthe, koji je stigao u Real iz Feyenoorda 2007., proglašen je najvećim promašajem. Nakon što su ga navijači Real Madrida u januaru izviždali, tadašnji trener Juande Ramos praktično ga je udaljio iz tima.

Drugi promašaj bio je dolazak Rafaela van der Vaarta iz Hamburger SV-a prošle sezone. Od Van der Vaarta očekivalo se mnogo, ali on je u dresu Real Madrida izgledao sporo i letargično. Klaas Jan Huntelaar u Real Madridu je tek od januara ove godine, ali skupo pojačanje iz Ajaxa nije uspjelo uvjeriti špansku javnost da je pravi igrač za Kraljevski klub.

Na izlaznim vratima je i Wesley Sneijder, koji je prošle sezone pružio mnogo skromnije igre nego tokom prve godine boravka u Madridu. Siguran nije ni veteran Ruud van Nistelrooij, koji je u sezoni 2006./'07. nakon dolaska iz Manchester Uniteda bio najbolji strijelac prvenstva, ali je prošle sezone zadobio tešku povredu koljena od koje se oporavlja već osam mjeseci. Viškom je proglašen i Arjen Robben koji igra na istoj poziciji kao i Cristiano Ronaldo.

Real Madrid bi se rado riješio i Argentinca Javiera Saviole, koji je ostavrio tek nekoliko nastupa od svog dolaska iz Barcelone prije dvije godine, ali prepreku njegovu odlasku predstavlja visoka plata. Argentinac prima godišnje u Real Madridu tri miliona eura te ne želi preći u neki drugi klub koji bi mu smanjio primanja.

Ostali igrači koji predstavljaju višak u Real Madridu su Mahamadou Diarra, Javi Garcia, Gabriel Heinze, Michel Salgado i Jordi Codina.