Rekordan profit
279

Real postao prvi klub s preko pola milijarde eura prihoda

Totalsport
Za prošlu je fiskalnu godinu, koja se poklapa s prošlom nogometnom sezonom, Real Madrid prijavio rekordan prihod: 514 miliona eura.

Time je "kraljevsko sportsko društvo" postalo prvi ekonomski subjekt u sportskoj industriji koji je u jednoj financijskoj godini uspio obrnuti više od pola miljarde eura.

U prošloj sezoni Realovi su prihodi porasli sedam posto u odnosu na prethodno razdoblje. Niko nikad nije u sportu uprihodio toliko unutar 12 mjeseci.

Iz kluba su saopćili da 9.5 posto prihoda otpada na doprinos navijača-članova (socios), što kroz njihove godišnje članarine, što kroz kupovinu godišnjih ulaznica.

Real je nakon poreza u finansijskoj godini 2011/12 ostao u plusu od 24.2 miliona eura. Cifra je, zanimljivo, 23.3% manja u odnosu na prošlo razdoblje.

Taj su nesrazmjer iz kluba objasnili povećanim sigurnosnim troškovima, promjenama poreznih zakona, rizicima proistečenim iz globalne ekonomske situacije te uvećanim amortizacijskim troškovima investicija u igrače.

U klubu svejedno mogu biti zadovoljni jer su dug umanjili za 26.5%. On sada iznosi 124.7 miliona eura.

Obavijestili su špansku javnost Madriđani i o prognozama za iduću sezonu. Očekuju novi rekordan prihod (516.6 miliona eura), te neto-profit od 24.4 miliona eura.