Nogomet
155

Real nakon produžetaka pobijedio Sevillu i osvojio Superkup Evrope

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Evropski prvak Real Madrid i osvajač Evropske lige Sevilla su večeras na stadionu Lerkendal u gradu Trondheimu u Norveškoj odigrali utakmicu UEFA-inog Superkupa Evrope. Nakon što je regularni tok utakmice završen rezultatom 2:2, igrali su se produžeci, a gol vrijedan pobjede Reala postigao je Daniel Carvajal u drugom produžetku. Kraljevi su osvojili prvi trofej u sezoni.

Trener Reala Zinedine Zidane je odlučio da od prve minute utakmice zaigraju Casilla, Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal, Isco, Casemiro, Kovačić, Asensio, Morata i Lucas, dok je šef stručnog štaba Seville Jorge Sampaoli priliku dao Ricu, Pareji, Carricu, Kolodziejczaku, N'Zonziju, Iborri, Kiyotakeu, Vazquezu, Vitolu, Marianu i Viettu.

Prvu priliku na utakmici imala je ekipa Reala preko Sergija Ramosa nakon kornera, defanzivac madridskog tima je uputio udarac glavom, ali je lopta završila u korneru koji nije donio ništa dobro za evropskog prvaka.

Radost navijačima Reala donio je Asensio u 21. minuti sjajnim pogotkom za vodstvo Kraljeva. Lopta je završila u rašljama gola Seville, a golman Rico je bio nemoćan.

Dvadeset minuta kasnije se zatresla i mreža Reala, a gol za izjednačenje postigao je Vazquez.

Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Real, tačnije, Isco je pokušao udarcem glavom, ali je golman Seville odlično odbranio. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:1.

U nastavku utakmice, tačnije u 51. minuti, Carrico je napustio igru zbog povrede, a zamijenio ga je Rami.

Opasna akcija Reala iz 54. minute je propala nakon što je Lucas pogriješio prilikom dodavanja. U 62. minuti je na drugoj strani pokušao Mariano, no, lopta je završila daleko od gola Reala. Potom je Zidane napravio svoju prvu izmjenu te je Moratu zamijenio Benzemom. Francuskom napadaču su trebale samo dvije minute da zaprijeti golu Seville. Ipak, mkegov udarac je izblokiran, Real je izveo korner, a Ramosov udarac glavom odbranio Rico.

U 66. minuti je obavljena druga izmjena u ekipi Reala, a umjesto Isca je priliku dobio Modrić. Minut kasnije je mijenjao i trener Seville Sampaoli te je u igru umjesto Vietta uveo Konoplyanku.

U 71. minuti je Ramos napravio prekršaj u šesnaestercu oborivši Vittola, sudija Milorad Mažić je dosudio penal, koji je u pogodak za preokret i vodstvo Seville protiv Reala rezultatom 2:1 pretvorio Konoplyanka (72. minuta).

Zidane je odmah reagovao i u 73. minuti umjesto Kovačića priliku dao Rodriguezu. Minut kasnije je zbog druge povrede Sampaoli bio primoran napraviti novu izmjenu te je Iborra svoje mjesto prepustio Kranevitteru.

Igrala se 81. minuta kada je Real bio blizu pogotka, Carvajal je ušao u šesnaesterac i šutirao, ali je Rico odlično odbranio.

Real je pokušavao doći do izjednačenja i u tome je uspio u sudijskoj nadoknadi utakmice. Pogodio je Ramos u 93. minuti, izjednačio na 2:2 i donio svojoj ekipi produžetke. Kapiten Kraljeva je postigao gol glavom nakon ubačaja Lucasa.

Produžeci

Početkom prvog produžetka Benzema se izborio za šansu u šesnaestercu i šutirao prema golu Seville, ali je ponovo uspješniji bio golman Rico. U trećoj minuti produžetka Kolodziejczak je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, pa je Sevilla ostala bez jednog igrača. Igrala se 5. minuta produžetka kada je svoj udarac isprobao Modrić, no, lopta je završila iznad protivničkog gola.

Ramos je u 101. minuti postigao pogodak, ali ga je sudija Mažić poništio zbog ofsajda. Dvije minute kasnije je Konoplyanka mogao do novog pogotka, bio je u dobroj šansi, koju je upropastio lošim udarcem. To je bilo sve u prvom produžetku.

Real je zaprijetio i na otvaranju drugog produžetka, snažan udarac je uputio Rodriguez, a Rico ponovo dobro intervenisao. Golman Seville je fantastičnom odbranom spasio svoj tim i u 111. minuti kada je zaustavio udarac Lucasa. Tri minute kasnije Benzemin pokušaj glavom odlazi pored gola, a onda u 115. minuti Rico izvanredno brani udarac Rodrigueza.

Međutim, Rico je kapitulirao u 120. minuti kada je Carvajal napravio solo akciju, pretrčao tridesetak metara i pogodio mrežu Seville za vodstvo Reala rezultatom 3:2. Vremena za povratak Seville nije bilo, pa je Real upisao pobjedu i osvojio Superkup Evrope, svoj prvi trofej u sezoni.