Prije 39 godina na Koševu
43

Real Madrid vodio 0:2, Sarajevo izjednačilo

Piše: Edin Isanović
Golman Muftić u akciji (Foto: Arhiva Mediacentar Sarajevo)
Golman Muftić u akciji (Foto: Arhiva Mediacentar Sarajevo)
Kao što smo već pisali sarajevski Željezničar odigrao je prijateljske utakmice protiv Santosa za koji je u to vrijeme nastupa legendarni Pele, protiv milanskog Intera i londonskog Arsenala. Na zahtjev čitatelja portala Sarajevo-x.com donosimo vam informacije o prijateljskom meču FK Sarajevo protiv slavnog Real Madrida odigranog 17. augusta 1972. godine.

Krajnji rezultat bio je 2-2. No, krenimo redom. "Kraljevi“ su posjetili glavni grad BiH u sklopu priprema. S obzirom da je vrijeme bilo izuzetno toplo i sparno na tribinama koševskog stadiona nije se okupio očekivan broj gledalaca.

Za Sarajevu su tada igrali: Muftić (Gruda), Tešan, Muzurović (Kuduz), Šljivo, Lubura, (Demir), Rašević, D. Simić, (R.Simić), Pirić, Musemić, Cerić, (Frančević) i Petković.

Dres Reala nosili su: Ramon, Turinho, (Luiz), Verdugo, Graca, Benito, Zoko, Amanchio, Piri, Santiljana, Velazguez, (Andres) i Aguilar.

Najuspješniji evropski klub vodio na poluvremenu

Španski tim je već na zagrijavanju ostao bez Makanasa koji je povrijedio koljeno. U uvodnim minutama ispitivale su se snage na terenu.

Pristalice bordo boje priželjkivali su povoljan ishod, jer je tim sa Koševa prije toga odigrao devet uzastopnih mečeva bez poraza (uključujući i prijateljske utakmice).

Ipak, Real je prvi došao u vodstvo izvanrednim golom koji je postigao Aguilar, nogometaš koji je u posljednjim trenucima uskočio u udarnu postavu umjesto pomenutog Makanasa. Naime, on je u 31. minuti predriblao Tešana i sa 25 metara sjajnim udarcem savladao Muftića.

Izvještači su zabilježili da je lopta završila u uglu gdje se spajaju prečka i stativa. Samo pet minuta kasnije bilo je 0-2.

Ovoga puta poentirao je veteran Piri. On se najbolje snašao u šesnaestercu domaćih, kada je nakon kornera, glavom pogodio mrežu bordo tima. Nekoliko trenutaka prije toga povrijeđenog Muftića ,među stativama, zamijenio je Gruda.

Foto: Arhiva Mediacentra Sarajevo
Foto: Arhiva Mediacentra Sarajevo
No, pet minuta prije kraja prvog dijela domaći su smanjili. U kaznenom prostoru Španaca oboren je Cerić, a zagrebački sudija Strmečki pokazao je na jedanaest metara. Siguran realizator bio je Rašević. Vodstvom tim iz Madrida od 2-1 otišlo se na odmor.

Markušević uspio izbjeći poraz

Nastavak je donio mnogo bolju igru Sarajeva. Golman Reala Ramon imao je mnogo posla. U 69. minuti zabilježeno je prvo veliko uzbuđenje. Rašević je iz kornera centrirao, Musemić je dobro skočio i šutirao glavom, ali je golman "Kraljeva“ sigurno uhvatio loptu. U namjeri da omete Ramona i Cerić je završio u mreži.

Tada je došlo do naguravanja, jer su svi igrači Reala pritrčali da zaštite svoju "jedinicu".

Međutim, sudija Strmečki uspio je smiriti strasti.

Strateg Sarajeva Srboljub Markušević, u posljednjih 15 minuta sve karte bacio je u napad, a poravnanje je stiglo u 82.minuti.

Pogodak za konačnih 2-2, postignut je nakon kornera, a strijelac je bio Pirić.

Nogometaši madridskog Reala protestvovali su kod sudije. Naime, smatrali su da je nad njihovim golmanom napravljen prekršaj. Ipak, glavni djelilac pravde pokazao je na centar.

Rezultat se do kraja nije mijenjao.

Strijelac izjednačujućeg pogotka za Sarajevo, Denijal Pirić, sa radošću se prisjetio ovog dvoboja od prije 39 godina.

"Bila su to zaista lijepa, lijepa vremena. Gledaoci su mogli uživati u vrhunskim potezima na utakmicama. Nismo puno zaostajali za Evropom. Čak su neki timovi mogli dosta toga naučiti od nas. Pamtim dobro okršaja sa slavnim Realom. Uspio sam izjednačiti nakon jednog centaršuta, kada sam iz poluvoleja matirao golmana. Danas bi sigurno rezultat bio drugačiji", kroz smijeh je Pirić prokomentarisao sudar sa timom sa Santiago Bernabéua za Sarajevo-x.com.