Liga prvaka
0

FOTO / Real Madrid potopio Ajax, City okončao evropsku avanturu

Klix.ba
Foto: AFP
Dortmund - Manchester City (Foto: AFP)
U 6. kolu Lige prvaka večeras su slavili Zenit, Dortmund, Olympiakos, PSG i Real Madrid. Remizirali su Malaga i Anderlecht, Montpellier i Schalke, te Dinamo Kyiv i Dinamo Zagreb .

U Evropskoj ligi će na proljeće igrati Dynamo Kyiv, Olympiacos, BATE Borisov.

Bez evropskog proljeća definitivno su ostali Dinamo Zagreb, Montpellier, Nordsjaelland, Spartak Moskva, Lille i Braga.

Grupa A

PSG - Porto 2-1

Na stadionu Park prinčeva bilo je vrlo gusto. U 29. minuti Thiago Silva postiže pogodak i PSG vodi 1-0. Ali već u 33. minuti Porto izjednačava golom Martineza. Na pauzu se otišlo s rezultatom 1-1. U 61. minuti domaćin dolazi u vodstvo kada je Ezequiel Lavezz zatresao protivničku mrežu. Utakmica je završena rezultatom 2-1.

Dinamo Zagreb - Dynamo Kyiv 1-1

Ova utakmica nije imala rezultatski značaj jer Dynamo Kyiv ide u Evropsku ligu, dok su zagrepčani završili evropsku avanturu. Dinamo Kyiv je u ovom susretu poveo golom Andreya Yarmolenkoa u 45. minuti. U 90. minuti Ivan Krstanović postiže gol i izjednačava na 1-1.

Grupa B

Olympiacos - Arsenal 2-1

Arsenal je započeo oštro ovaj susret. Nakon nekoliko prilika za oba tima, u 38. minuti Arsenal prelazi u vodstvo golom Tomasa Rosickyja. No, u 64. minuti Olympiacos izjednačava na 1-1. Gol je postigao Maniatis. Domaćin prelazi u vodstvo u 73. minuti golom Mitrogloua i utakmica završava pobjedom Olympiacosa.

Montpellier - Schalke 1-1

Montpellier imao je priliku već u 3. minuti kada je Emmanuel Herrera pucao prema golu, ali nije bio dovoljno precizan. Isto se ponovilo i u 30. minuti, ali bez pogotka. Na pauzu se otišlo bez golova. U drugom poluvremenu dolazi do promjene. Howedes u 56. minuti poveo je svoj tim u vodstvo, ali već u 59. Herrear izjednačava rezultat. Utakmica je završena neriješeno.

Grupa C

Malaga - Anderlecht 2-2

Nakon nekoliko pokušaja Malaga je u 45. minuti povela golom Dude. No, odmah po povratku s pauze Milan Jovanović izjednačava taj rezultat na 1-1. Duda ponovo pokazuje svoju moć i golom u 61. minuti ponovo dovodi u vodstvo svoj tim. U 89. minuti dolazi do ponovnog izjednačavanja. Mbokani je bio strijelac. Utakmica je završena rezulatatom 2-2.

Milan - Zenit 0-1

Jedini gol na stadionu "Giuseppe Meazza" postignut je u 35. minuti kada je Danny golom doveo Zenit u vodstvo 1:0. Milan je u prvom poluvremenu imao nekoliko prilika, ali nije uspio izjedančiti rezultat koji je ostao nepromijenjen do kraja.

Grupa D

Borussia Dortmund - Manchester City 1-0

Oba tima bila su vrlo aktivna večeras na terenu. Naš reprezentativac Edin Džeko igrao je 65 minuta. Ekipa Dortmunda imala je priliku u 23. minuti kada je Ilkay Gundogan šutirao prema golu, ali pogodak spječava Cityjeva odbrana. U 45. minuti Džeko je zahvatio loptu glavom, ali nije bio dovoljno precizan, te se na poluvrijeme otišlo bez golova. Dvanaest minuta od početka drugog poluvremena Dortmund je poveo golom Juliana Schiebera kojim je svoj tim dove do pobjede.

Real Madrid - Ajax 4-1

Real Madrid krenuo je oštro u napad od samog početka utakmice. U 13. minuti dolaziu vodstvo golom Cristana Ronalda, a to potvrđuje u 28. minuti golom Callejona. Ajax je imao vrlo malo prilika, ali bez pogodaka. Na povratku s pauze Real povećava vodstvo. U 49. minuti gol postiže Kaka. No, gosti smanjuju rezultat na 1-3 golom Boerrigtera u 59. minuti. U 88. minuti Callejon ponovo šutira i postiže pogodak. Bilo je to 4-1 za domaćina.

U srijedu se igraju utakmice 6. kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H. Tada će biti poznati svi putnici u nokaut fazu Lige prvaka, kao i učesnici Evropske lige na proljeće.