Zvanično
0

"Real Madrid otpustio Pellegrinija"

Totalsport
Manuel Pellegrini (Foto: AP)
Manuel Pellegrini (Foto: AP)
Ono što je zapravo bilo jasno već neko vrijeme, zvaničnu je potvrdu dobilo tek u srijedu navečer. Real Madrid je otpustio trenera svoje nogometne ekipe Manuela Pellegrinija.

Objavio je to na konferenciji za novinare u 19.30 sati predsjednik kraljevskog kluba Florentino Perez. Sat ranije održana je vanredna sjednica Izvršnog odbora na kojoj je donesena odluka o prekidu saradnje s čileanskim stručnjakom i potpisivanju ugovora s Joseom Mourinhom čim to okolnosti budu dozvoljavale.

"Pellegrini je završio posao u Real Madridu, a s Mourinhom ćemo potpisati ugovor kad on riješi svoj status u Interu", kazao je Perez.

"Želio bih istaknuti veliki Pellegrinijev profesionalizam i posvećenost poslu, ali vrijeme je da našem projektu damo svježi impuls. Cilj nam je biti najbolji u svemu i zato je vrijeme za angažiranje velikog trenera. Real Madrid želi stabilnost, a ona se očituje kroz osvajanje trofeja i boravak na evropskom vrhu, a ne kroz dugogodišnje zadržavanje trenera", dodatno je objasnio Perez razloge otkaza Čileancu koji je ostao bez trofeja u sezoni u kojoj je na pojačanja uloženo više od 250 miliona eura.

Što se tiče Mourinha, on je u srijedu održao sastanak s Interovim dopredsjednikom Rinaldom Ghelfijem, nakon čega je kratko izjavio:

"Nakon odmora nastavljam s trenerskim poslom u Španiji".

Mourinho još uvijek s Interom ima ugovor u kojem se nalazi klauzula o odšteti od 16 miliona eura. Očekuje se, ipak, da će uspjeti smanjiti odštetu i da će već u četvrtak dogovoriti rastanak s klubom koji je odveo do evropskog trona. Popodne bi već trebao biti u Madridu i potpisati ugovor s Realom.