Nogomet
176

Real Madrid i IPIC dogovorili partnerstvo, Bernabeu postaje "Abu Dhabi"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski nogometni prvak Real Madrid i International Petroleum Investment Company (IPIC) iz Abu Dhabija potpisali su "dugoročno strateško partnerstvo" koje će najbogatiji klub na svijetu učiniti još bogatijim i moćnijim.

Sporazum uključuje i širenje Realove nogometne škole po svijetu, stvaranje nove digitalne medijske platforme, kao i rekonstrukciju stadiona Santiago Bernabeu.

Ovim komercijalnim dogovorom Real će ostvariti jedan od velikih izazova, pretvoriti Bernabeu u najbolji sportski objekat na svijetu, poručili su iz Reala.

Čelnici "Kraljevskog kluba" i predstavnici IPIC-a nisu željeli otkriti finansijske detalje ugovora niti njegovo vremensko trajanje.

Španski mediji nagađaju kako je IPIC kupio pravo na promjenu imena stadiona i to za čak 500 miliona eura. Stadion bi se po novom trebao zvati "Abu Dhabi Bernabeu", a ugovor je potpisan na 20 godina.

Real je već izabrao jedan njemački arhitektonski ured koji je izradio plan rekonstrukcije, a novi izgled bit će spektakularan. Nagađa se kako će radovi koštati oko 400 miliona eura, a stadion će biti dovršen do 2017. godine. U planu je izgradnja pomičnog krova, velikog shoping centra, hotela, te niza drugih sadržaja.

Kompaniju IPIC je osnovala vlada Abu Dhabija 1984. godine kako bi realizirala strateške investicije izvan Abu Dhabija. Prva investicija je bila kupovina 10 posto dionica španske naftne kompanije CEPSA.

Proširujući svoj portfelj IPIC je uključio brojne kompanije koje su procijenjene na 10 milijardi dolara.

Prema posljednjim podacima magazina Forbes Real Madrid je najbogatiji klub na svijetu, čija se vrijednost procjenjuje na više od 2,5 milijardi eura.