Fascinantne brojke
0

Real i Mourinho ruše rekord za rekordom

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Drugi su put ove sezone nogometaši Real Madrida ostvarili deset uzastopnih pobjeda u Primeri. Dva takva niza u istoj sezoni nisu dosad uspjela nijednom klubu u historiji španskog prvenstva, piše Marca.

Prva je serija Mourinhove ekipe krenula 24. septembra pobjedom protiv Rayo Vallecana. Prekinula ju je Barcelona 10. decembra slavljem na Santiago Bernabeuu, ali poraz protiv najvećeg rivala očito nije ostavio previše traga na Madriđanima. Već su u sljedećem kolu protiv Seville krenuli u novi pobjednički niz u kojem su do desetog trijumfa došli u nedjelju protiv Espanyola (5-0). U posljednjoj je, dakle, 21 prvenstvenoj utakmici Real ostvario 20 pobjeda i osvojio 60 od 63 moguća boda.

U Mourinhovoj je eri Real u 63 dvoboja u Primeri došao do 51 pobjede. Portugalac je na taj način dostigao Fabija Capella, ali talijanskom su stručnjaku za isti broj pobjeda trebale 83 utakmice. U samo sezonu i pol Mourinho je već došao na sedmo mjesto svih vremena u "kraljevskom klubu" po broju trijumfa u prvenstvu.

Nadalje, Real je u 25 ovosezonskih ogleda postigao nevjerojatnih 85 golova i ako nastavi sadašnjim prosjekom do kraja tamkičenja bi na kontu mogao imati 134 pogotka. Već je sada prilično izvjesno da će srušiti rekord iz sezone 1989/90 kada je zabio 107 golova. Već je sa sadašnjih 85 golova, 13 utakmica prije kraja, ovosezonski Real na desetom mjestu u historiji lige.